NOS NieuwsAangepast

Ongerustheid over miljardeninjectie FED

Door redacteur Bart Kamphuis

De FED, het stelsel van centrale banken in de VS, pompt opnieuw 600 miljard dollar in de economie. De bedoeling is dat het extra geld de economie in beweging brengt. Of dat gaat lukken, is zeer onzeker. Geld is de smeerolie van de economie en moet rollen om die draaiende te houden. Maar de Amerikaanse economie zit vast en de werkloosheid is hoog. Consumenten besteden weinig en investeringen van bedrijven blijven achter.

Het geld wordt gecreëerd door schulden van banken over te nemen, zoals staatsobligaties en hypotheekschulden. In ruil daarvoor krijgen banken tegoeden bij de FED die ze kunnen doorlenen aan bedrijven en consumenten. Meer geld betekent dat de prijs ervan daalt - oftewel de rente gaat omlaag. Consumenten worden zo verleid om geld te lenen en uit te geven en bedrijven om te investeren.

Huiverig voor risico's

Een eerdere poging om op deze manier de economie op gang te krijgen is mislukt. Er ligt nog zo'n duizend miljard dollar klaar van het geld dat de FED eerder in de economie wilde pompen. Maar banken lenen het niet of nauwelijks door aan consumenten en bedrijven. Voor iedere dollar die een bank uitleent, moet een bank dekking hebben aan eigen vermogen. En dat eigen vermogen willen banken nu eerder versterken dan blootstellen aan risico's.

Veel banken in de VS zijn huiverig om risico's te nemen in het nog ongure klimaat. De kans is dus groot dat de enorme sloot geld die de FED uitstort niet in de echte economie van consumenten en producenten terecht komt, maar opnieuw bij de banken blijft hangen. Oftewel: er komt meer geld beschikbaar, maar het wordt niet gebruikt.

Hyperinflatie op de loer

Over de effecten daarvan is wereldwijd onder economen en beleidsmakers grote ongerustheid ontstaan. Er wordt gewaarschuwd voor oncontroleerbare schokeffecten als de economie aantrekt en plotseling wèl het geld kan absorberen dat klaarligt bij de banken. Onder meer hyperinflatie ligt dan op de loer.

Als de nieuwe steunmaatregel van de FED weer niet het gewenste effect heeft, brengt dat de autoriteit van de belangrijkste monetaire instelling nog verder in het geding. Economen houden hun hart vast - of hun vrees terecht is, zal binnen enkele maanden moeten blijken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl