NOS NieuwsAangepast

Obama reikt Republikeinen de hand

President Obama heeft na de nederlaag van zijn Democratische Partij de hand uitgestoken naar de Republikeinen. Die hebben nu de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden, terwijl de Senaat nog net in Democratische handen blijft. Wegens die verdeeldheid is samenwerking geboden, zei Obama tegen de pers.

"Als de Republikeinen ideeën hebben over hoe we ons zorgsysteem kunnen verbeteren, dan ben ik meer dan bereid die ideeën te overwegen", zegt Obama. Hij wil praten over aanpassingen van de gezondheidszorg maar hij zal de hervorming ervan niet terugdraaien.

Middenweg

De verkiezingsuitslag toont volgens Obama de frustatie aan over het trage economische herstel en de werkloosheid. Hij nodigde de Republikeinen uit om met voorstellen op dit gebied te komen. Door de uitslag zal Obama zijn beleid aan moeten passen naar een middenweg.

Door het verlies van het Huis van Afgevaardigden zal het voor president Obama de komende twee jaar moeilijker worden om nieuwe wetten aangenomen te krijgen.

Vooruitgang

De president sprak over de zwaarste politieke nederlaag uit zijn leven. Wel benadrukte hij dat hij wel degelijk vooruitgang heeft geboekt in het verbeteren van de economie, maar dat "mensen gefrustreerd zijn" door de zwakke economische omstandigheden.

"Het is duidelijk dat te veel Amerikanen die vooruitgang nog niet voelen. Als president neem ik daarvoor de verantwoordelijkheid." Hij zegt dat Amerikanen vooral bezorgd zijn over de uitgaven en de tekorten, maar dat het land niet moet bezuinigen op onderwijs of onderzoek om het tekort terug te dringen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl