NOS NieuwsAangepast

Babysterfte door slechte overdracht

De hoge babysterfte in ons land heeft te maken met een slechte overdacht van patiënten tussen verloskundigen en gynaecologen. Dat concluderen onderzoekers van het UMC Utrecht.

Vrouwen die hun bevalling thuis bij een verloskundige beginnen, hebben twee keer zoveel kans dat hun baby overlijdt als vrouwen die meteen naar de gynaecoloog gaan. Volgens de onderzoekers komt dat doordat verloskundigen en gynaecologen volledig gescheiden van elkaar werken, wat vertraging in de overdracht van patiënten oplevert.

Opmerkelijk

De onderzoekers vinden deze uitkomst opmerkelijk omdat verloskundigen in principe alleen bevallingen doen die worden beschouwd als risicoloos. De gynaecoloog krijgt de riskante bevallingen. "Op basis daarvan hadden de cijfers eigenlijk omgekeerd moeten zijn", zegt onderzoeker en gynaecoloog Anneke Kwee.

De wetenschappers stellen dat er een beter systeem moet komen, waarin de twee beroepsgroepen samenwerken. "Je zou moeten onderzoeken of het werkt om alle vrouwen in het ziekenhuis of in een geboortecentrum te laten bevallen. Ongeacht hoge of lage risico's", zegt Kwee.

Communicatie

Ook zou het kunnen helpen om alle bevallingen van een eerste kind in het ziekenhuis te laten plaatsvinden. "Zoals de cijfers nu zijn, ben je geneigd om alle bevallingen van het eerste kind in te schatten als risicobevallingen", zegt Kwee.

Eerder dit jaar trokken onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum al een soortgelijke conclusie. Volgens hen moet de communicatie tussen verloskundige en gynaecoloog beter worden.

Eind vorig jaar concludeerde een ander onderzoek al dat zorg rond zwangerschap en geboorte meer rond moeder en (ongeboren) kind georganiseerd moet worden. Zwangere vrouwen moeten in spoedsituaties binnen een kwartier geholpen kunnen worden door een verloskundige of een gynaecoloog.

Weblog

Daarnaast zouden ziekenhuizen volgens dat onderzoek zeven dagen per week 24 uur per dag een gynaecoloog, kinderarts en operatieteam beschikbaar moeten hebben.

Naar aanleiding van dat onderzoek schreef Pauline Broekema een weblog dat veel stof deed opwaaien.

Nederland heeft een van de hoogste babysterftecijfers van Europa. Tijdens Prinsjesdag werd bekend dat de regering komend jaar 24 miljoen euro uittrekt om de babysterfte aan te pakken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl