NOS NieuwsAangepast

'Democraten weer terug bij af'

De uitslag van de Congresverkiezingen is een afstraffing voor de Democraten, zegt NOS-correspondent Eelco Bosch van Rosenthal vanuit Washington.

"Voor zo'n nederlaag moeten we ver terug. In 1994 werd Bill Clinton bij de tussentijdse verkiezingen afgestraft. Toen wonnen de Republikeinen 52 zetels.

Inmiddels wordt er nu al gesproken over zestig tot zeventig zetels voor de Republikeinen. Voor zulke aantallen moet je echt terug naar de jaren dertig, naar de tijd van de Grote Depressie."

Alle clichés

"Voor de Democraten kun je nu alle clichés uit de kast halen. Die moeten uithuilen en opnieuw beginnen, ze moeten hun wonden likken. Ze moeten zich echt gaan bezinnen op de vraag hoe dit heeft kunnen gebeuren.

Precies twee jaar geleden was er de euforie van de winst van Obama. De Democraten dachten dat ze misschien wel voor een generatie de macht in Amerika over zouden nemen. Maar twee jaar later zijn ze eigenlijk weer terug bij af.

Veel Democraten zeggen dat het verlies komt door de slechte economie. Veel Democraten zeggen ook dat zij dat begrijpen. Maar dat is niet het hele verhaal. Deze president heeft een communicatieprobleem. Obama heeft van alles bewerkstelligd, maar hij heeft dat niet weten te verkopen.

Daarnaast vinden veel mensen, conservatieve Republikeinen, dat Obama helemaal de verkeerde kant op is gegaan met zijn ingrepen in de economie en een te grote overheid."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl