NOS NieuwsAangepast

Republikeinen winnen Huis van Afgevaardigden

De Republikeinen hebben de macht overgenomen in het Huis van Afgevaardigden in de VS. Volgens Amerikaanse media veroveren de Republikeinen zeker 61 zetels in het Huis, ze hadden er 39 nodig.

De nieuwe verhouding in het Huis, de Amerikaanse equivalent van de Tweede Kamer, is 239 zetels voor de Republikeinen en 184 voor de Democraten. De winnaar van twaalf van de 435 zetels is nog onduidelijk, omdat het verschil tussen de kandidaten met bijna alle stemmen geteld erg klein is.

Senaat

In de Senaat behouden de Democraten de meerderheid. Hoe groot is nog niet duidelijk. De Democraten verloren een aantal zetels, maar volgens CNN winnen de Republikeinen niet genoeg om de meerderheid te halen.

Een belangrijke overwinning haalden de Democraten in Californië, waar Barbara Boxer haar Senaatszetel behield. Het is nog spannend in Alaska, Washington en Colorado.

Tea Party

De conservatieve Tea Party, waar alle ogen op gericht waren, boekte een wisselend succes. Namens Kentucky gaat Rand Paul naar de Senaat. De zetel voor Kentucky was al in handen van een Republikein, dus netto boekten de Republikeinen daarmee geen winst. Florida stuurt Marc Rubio. De Senaatszetel in Florida was eveneens al in handen van een Republikein. Voor Pennsylvania komt de Tea-Party-kandidaat Pat Toomey in de Senaat.

Maar er waren ook tegenvallers. Twee gezichtsbepalers van de Tea Party van de afgelopen weken haalden het niet. In Delaware verloor Christine O'Donnell het van de Democraat Coons. O'Donnell kreeg internationale bekendheid met een campagnespotje waarin zij uitlegde dat ze "geen heks" was.

In Nevada verloor Tea-Party-favoriet Sharron Angle het van Harry Reid, de Democratisch meerderheidsleider in de Senaat. De Senaatsrace in Nevada werd met spanning gevolgd door waarnemers, want verlies van Reid zou de electorale afgang van de Democraten alleen maar pijnlijker maken. Maar zo ver kwam het dus niet.

Obama

Door het verlies van het Huis van Afgevaardigden zal het voor president Obama de komende twee jaar moeilijker worden om nieuwe wetten aangenomen te krijgen. Ook wetten die al wel door het Congres zijn goedgekeurd, zullen weer ter discussie komen te staan.

Zo heeft één van de invloedrijkste Republikeinen in het Huis, Eric Cantor, al gezegd dat hij de hervorming van de gezondheidszorg wil terugdraaien. Ook heeft Cantor aangekondigd dat hij niets voelt voor de nieuwe energiewet die Obama nog op het programma heeft staan. Verder wil hij de overheidsuitgaven verlagen.

De waarschijnlijke leider van de Republikeinen John Boehner zei dat hij de overheidsuitgaven omlaag zou brengen. Hij riep Obama op om "van koers te veranderen". Aan het eind van zijn rede barstte Boehner bijna in tranen uit toen hij vertelde over zijn eigen harde gevecht om aan de armoede te ontsnappen en zijn eigen Amerikaanse droom te realiseren.

Er is gestemd voor alle 435 zetels in het Huis van Afgevaardigden en 37 van de honderd zetels in de Senaat.

Gouverneursraces

Naast verkiezingen voor het Congres konden de Amerikanen in 37 staten ook een nieuwe gouverneur kiezen. Een opvallend verlies was er daar voor de zittende gouverneur van New Mexico, de Democraat Bill Richardson. Hij was in 2008 nog in de race voor het presidentschap, maar moest het afleggen tegen de Republeinse Susana Martinez, net als Richardson een latino.

Een tegenslag voor de Republikeinen was het verlies van Colorado. Daar verloor de lieveling van de conservatieve vleugel van de Republikeinen, Tom Tancredo.

In New York had Andrew Cuomo het redelijk gemakkelijk de gouverneursrace tegen Carl Paladino, een Tea-Party-kandidaat. Republikein Paladino maakte in de campagne de nodige missers met controversiële uitspraken over homo's en honkbalknuppels die hij mee zou nemen naar kantoor als hij gekozen zou worden.

Californië

De Democraat Jerry Brown volgt Republikein Arnold Schwarzenegger op als gouverneur van Californië. Brown voerde een smerige strijd met Meg Whitman, de voormalige topvrouw van internetsite eBay. Beiden spendeerden meer dan honderd miljoen dollar aan negatieve spotjes.

De inwoners van Californië hebben in een referendum de legalisering van wiet afgewezen. Volgens de eerste uitslagen was 56 procent van de kiezers tegen. In de zogeheten Proposition 19 werd voorgesteld om gebruik van marihuana op kleine schaal toe te staan en er belasting over te heffen.

Voorstanders zeiden dat de opbrengst daarvan hard nodig is om de enorme schuldenlast van Californië terug te dringen. Tegenstanders, onder wie vertrekkend gouverneur Schwarzenegger, wezen op de gevaren voor de volksgezondheid.

Winst

Een gevoelig verlies leden de Democraten in Ohio, waar de zittende gouverneur Strickland werd verslagen. Dit verlies is een ferme tegenslag voor Barack Obama. Als hij in 2012 op gaat voor zijn herverkiezing, kan hij steun in Ohio wel gebruiken.

Ondanks de in het oog springende verliezen wonnen de Republikeinen toch zeven gouverneurszetels.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl