NOS NieuwsAangepast

'Ik verwacht dat het NHM wordt teruggefloten'

De Arnhemse burgemeester Krikke denkt niet dat het Nationaal Historisch Museum (NHM) zomaar een tijdelijke locatie in Amsterdam kan betrekken. "Ik verwacht dat het NHM zal worden teruggefloten", zegt Pauline Krikke.

De directie van het NHM maakte vandaag bekend de komende vijf jaar in de Amsterdamse Zuiderkerk te zitten. "De staatssecretaris kan deze beslissing niet zomaar over zijn kant laten gaan. Het NHM heeft altijd als doelstelling gehad dat als er een gebouw komt, dat in Arnhem komt."

Geruzie

Staatssecretaris Halbe Zijlstra schrapte vorige week vrijdag de financiering voor de bouw van een permanente locatie voor het museum. De bezuiniging levert hem 50 miljoen euro op.

"Je kunt niet verwachten dat drie dagen na dat besluit er dan dus een andere stad in de race zal zijn", vindt Krikke.

Er is in het verleden veel geruzied over de plek van het NHM. Ook Den Haag en Amsterdam waren in de running, maar de Tweede Kamer koos uiteindelijk voor een plek naast het Openluchtuseum in Arnhem. "Zomaar een nieuwe vestigingsplek kiezen kan niet", meent Krikke. "Dit is geheel tegen het beleid van de Kamer."

Alternatieven in Arnhem

De burgemeester is ook verbolgen dat ze het nieuws van de nieuwe plek pas hoorde toen ze zelf directeur Schilp belde. Het woord 'belazerd' wil ze niet in de mond nemen, maar "laten we zeggen dat ik me op zijn zachtst gezegd geprikkeld voel. Dat klinkt een beetje bestuurlijker".

Krikke zegt zelf ook al drie alternatieve locaties te hebben gevonden in haar stad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl