NOS NieuwsAangepast

Het moet anders en sneller in Leeuwarden

De NOS volgt de gemeente Leeuwarden in haar poging de gemeentelijke financiën op orde te krijgen. Zoals alle gemeenten moet Leeuwarden de komende jaren stevig bezuinigen. Dat betekent snijden in voorzieningen en in het eigen ambtelijk apparaat.

Door redacteur Aalt van het Veen

De VVD in Leeuwarden heeft bezwaren tegen de bezuinigingen die het college van burgemeester en wethouders van plan is uit te voeren. Voor het eerst in de geschiedenis zijn de bezwaren zo groot dat er een tegenbegroting is gepresenteerd.

Aanstaande maandag kruisen de coalitie en de oppositie de degens over de beste manier om de gemeentelijke financiën weer op orde te krijgen.

Ontwikkelingshulp korten

Aukje de Vries is fractievoorzitter van de VVD in Leeuwarden. "We willen net als het college 6 miljoen bezuinigen op de eigen gemeentelijke organisatie. Alleen willen we eerder beginnen met de ombuigingen en niet over zes jaar zoals het college van plan is."

"Om zoveel geld te besparen is het noodzakelijk om op nul te beginnen en dan de begroting helemaal opnieuw op te zetten. Belangrijkste vraag is wat de gemeente de inwoners wil bieden en wat elders ondergebracht kan worden. Om een voorbeeld te noemen: ontwikkelingssamenwerking vinden we geen taak van de gemeente en internationale samenwerking moet op een laag pitje. En je moet goed kijken hoeveel je kunt bezuinigen door bijvoorbeeld nieuwe technieken in te zetten."

Eigen inwoners

De VVD wil kritisch kijken naar het niveau van de aangeboden voorzieningen. De Vries: "Neem de daklozenopvang. Dat is in Leeuwarden zo ingericht dat het voor daklozen buiten de regio aantrekkelijk is om naar ons toe te komen en dat is niet de bedoeling. De opvang moet wel blijven, maar het kan een stuk soberder."

De VVD is bang dat het verhogen van de parkeertarieven in de binnenstad slecht uitpakt voor de ondernemers. Niet doen, zegt Aukje de Vries. "We wille de lokale lasten niet verhogen. De binnenstad is al jaren een zorgenkindje. Je ziet overal in het land dat het bezoek aan binnensteden afneemt maar in Leeuwarden gaat het wel heel hard. In vier jaar tijd is het bezoekersaantal met 2 miljoen op jaarbasis afgenomen."

Parkeertarieven

"De VVD wil dat graag omkeren, meer bezoekers naar de stad, meer bestedingen en daardoor meer werkgelegenheid, vandaar bijvoorbeeld het niet door laten gaan van de verhoging van de parkeertarieven met 1 miljoen euro, zoals het college voorstelt."

Maandag 8 en woensdag 10 november wordt de begroting besproken in de gemeenteraad van Leeuwarden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl