NOS NieuwsAangepast

Huygensprijs voor A.L. Snijders

A.L. Snijders krijgt de Constantijn Huygensprijs, een van de belangrijkste oeuvreprijzen in het Nederlandse taalgebied. Dat is bekendgemaakt in het Radio 1-programma Kunststof, door juryvoorzitter Aad Meinderts.

Snijders wordt onderscheiden voor het genre dat hij volgens de jury zelf verzon: de 'zkv's', zeer korte verhalen. Meinderts noemde als voorbeeld een van de observaties uit de bundel 'Vijf Bijlen':

"Mijn kleindochter (17) is trots op mij omdat ik boeken schrijf. Zij vraagt aan haar lerares Nederlandse taal- en letterkunde of zij een boek van A.L. Snijders op haar lijst mag zetten. Dat mag niet, want de lerares vindt dat er alleen beroemde schrijvers op de lijst mogen."

A.L. Snijders, een pseudoniem van Peter Cornelis Müller, wint met de prijs 10.000 euro.

Meer winnaars

Ook de winnaars van drie andere prijzen zijn bekendgemaakt door de Jan Campert Stichting. De Jan Campertprijs gaat naar Hélène Gelèns, voor 'Zet af en Zweef'. De jury heeft het over "een bijzondere bundel, die nu hopelijk de aandacht krijgt die hij verdient." De F. Bordewijkprijs is voor Coen Peeters voor 'De Bloemen', dat is volgens de jury veel meer dan een familieroman. Peeters wordt geprezen om de scherpe observeringen en ingehouden weemoed in het werk. Cultuurhistoricus David van Reybrouck krijgt de Jan Greshoffprijs voor beschouwend proza, voor zijn boek 'Congo.' Hij is vanwege dat boek genomineerd voor de AKO Literatuurprijs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl