NOS NieuwsAangepast

Venray: Polen moeten blijven

Het gemeentebestuur van Venray wil graag dat de Poolse seizoensarbeiders zich permanent in Nederland vestigen.

De Limburgers zien het als mooie manier om de bevolkingskrimp tegen te gaan en meer dan de helft van de Polen zegt graag in Venray te willen blijven wonen en werken. Op dit moment wonen er enkele duizenden Polen in Venray.

Vooroordelen

Fons Merken, projectmanager arbeidsmigranten bij woningcorporatie Wonen Limburg, ziet alleen maar voordelen in het plan om de Polen permanent te huisvesten.

"We roepen allemaal dat de aanwezigheid van de Polen tijdelijk is, maar we moeten elkaar niet voor de gek houden. We roepen zelf om kennismigranten, maar we houden geen rekening met de huisvesting", vertelt hij.

De bekende vooroordelen over Polen wuift Merken weg. "Die mensen zijn hier om van maandag tot en met zaterdagochtend te werken. Die hebben helemaal geen tijd of zin om iedere dag volop te drinken. En ze mogen best zondag een keer een pilsje drinken. Dat doen wij zelf ook."

Ook in het samenscholen ziet de projectmanager geen struikelblok. "Zet tien Nederlanders in Polen bij elkaar en ze doen hetzelfde."

Scholen

Patrick van den Broek, CDA-wethouder in Venray, deelt zijn enthousiasme. "We hebben de Polen hier heel hard nodig. Kijk maar naar de bevolkingskrimp en de vergrijzing. We willen graag dat de scholen hier openblijven en daarvoor kunnen we deze groep goed gebruiken."

De belangrijkste reden dat ze hier wonen is om geld te verdienen. Ze wonen hier vaak geïsoleerd en met honderden bij elkaar in schuren, maar we willen deze woonomstandigheden juist aanzienlijk verbeteren. Als we de huisvesting verbeteren en ze goed gaan integreren, dan hebben we er allemaal veel plezier aan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl