NOS NieuwsAangepast

Tea Party kan doorslaggevend zijn

Het lijkt erop dat de Republikeinen een grote overwinning gaan boeken bij de tussentijdse Congresverkiezingen in de VS. Doorslaggevende factor bij de uitslag is misschien wel de Tea Party-beweging. De rechtse, conservatieve protestgroep is tegen de gevestigde politieke orde en tegen een te grote rol voor de overheid. Of de Tea Party-kandidaten winnen of niet, de volksbeweging is een fenomeen.

De Tea Party'ers verlangen terug naar de 40ste president van de Verenigde Staten, Ronald Reagan. "Hij was de eerste Tea Party-kandidaat", zegt zijn zoon Michael Reagan. Tijdens het presidentschap van Reagan deed de overheid volgens de Tea Party'ers wat het moest doen - en verder niets. "Hij zou de beweging gesteund hebben, want hij steunde altijd de gewone man."

'Ongekende verandering'

"Mensen dachten dat het conservatisme van Reagan nu voorbij was, dat we in een tijdperk van het liberalisme van Obama zitten", zegt strateeg Sal Russo, die de Tea Party-Express vanuit Californië leidt. De organisatie heeft al miljoenen opgehaald en in het hele land kiezers gemobiliseerd. "Maar wat je nu ziet, is dat de Republikeinen in opkomst zijn. Het is een ongekende verandering. Dit is groter dan ooit, het is enorm."

Het volk is volgens Russo tegen de groei en bemoeizucht van de federale overheid. Daar bovenop komen de hogere belastingen, veel strengere overheidsregels en een hoger jaarlijks tekort.

Tijdens Reagan was dat beter geregeld, vinden de Tea Party'ers, ook al groeide het tekort ook onder zijn bewind. "Maar het was geen 1,4 biljoen dollar", zegt Michael Reagan. "Het geld werd ook gebruikt om het verouderde leger weer op te bouwen. En dat krachtige leger heeft bijgedragen aan de val van de Sovjet-Unie in 1989."

Mafketels

Tea Party-strateeg Sal Russo vindt dat de media Obama opgehemeld hebben. "Elke nieuwe president krijgt een wittebroodsperiode waarin mensen aardig tegen hem zijn. Maar bij Obama was het overdreven."

Dat aan de Tea Party inmiddels een extreem imago kleeft, betreurt Russo. Volgens hem heb je in elke beweging "mafketels", zowel bij links als bij rechts. "Er zijn altijd extreme groepen. De Tea Party-beweging heeft racisme altijd duidelijk verworpen, er is geen plek voor. Maar je kunt gekken niet tegenhouden om te komen."

Een nieuwe Ronald Reagan

De vraag is of de beweging een leider nodig heeft om de boodschap uit te dragen. "Ik vind dat we geen leider moeten hebben", zegt Michael Reagan. "Een van de fouten die we als partij kunnen maken, is om op zoek te gaan naar een nieuwe Ronald Reagan. Want door naar Reagan te zoeken, kun je zomaar de volgende grote leider van de conservatieve beweging missen. En dat willen we niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl