NOS NieuwsAangepast

Bloedbad na bestorming kerk Bagdad

De bestorming van een kerk in Bagdad waar meer dan honderd mensen in gijzeling werden gehouden, is uitgelopen op een bloedbad.

Volgens de Iraakse regering zijn er 52 mensen omgekomen, waaronder de pastoor en tien politiemensen. Eerder werden veel lagere aantallen slachtoffers genoemd. Zeker 67 mensen raakten gewond.

Volgens een woordvoerder is het zeker "dat de meesten werden gedood bij de bestorming van de kerk".

Onduidelijkheid

Over het lot en het aantal gijzelnemers bestaat onduidelijkheid. De Iraakse regering gaat er vanuit dat alle acht gijzelnemers zijn gedood. Het Amerikaanse leger spreekt van "tussen de vijf en zeven dode gijzelnemers".

Twee politiemensen tenslotte, zeggen dat er drie gijzelnemers zijn gedood, terwijl er na afloop zeven zijn gearresteerd.

Onderhandelingen

De gijzeling begon zondag toen een aanval op de Iraakse aandelenbeurs mislukte. Gewapende soennieten drongen de kerk binnen en begonnen op de aanwezigen te schieten. Ze gijzelden de aanwezigen en eisten de vrijlating van enkele vrouwelijke militanten.

Na urenlange onderhandelingen bestormden Iraakse troepen de kerk in Bagdad. Hoeveel mensen bij de bestorming zijn omgekomen en hoeveel mensen al door de aanvallers waren omgebracht, is niet duidelijk.

Vaker doelwit

Kerken zijn in Irak wel vaker doelwit van moslimextremisten, maar het was naar verluidt de eerste keer dat er gelovigen gegijzeld werden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl