NOS NieuwsAangepast

'Een unieke schrijverspersoonlijkheid'

Schrijver Harry Mulisch overleed zaterdagavond om acht uur thuis in het bijzijn van zijn familie. Collega-schrijver en vriend van Mulisch Cees Nooteboom omschrijft Mulisch als "een unieke schrijverspersoonlijkheid".

Nooteboom, die momenteel in Duitsland zit, zag Mulisch recentelijk nog. "Vlak voor mijn reis naar Freiburg had ik nog contact met hem. Hij was zoals altijd, hij was natuurlijk heel ziek, maar hij zat keurig gekleed in zijn stoel, stoïsch, volkomen bij de tijd en er werd eigenlijk niet over zijn ziekte gesproken. Dat was zijn habitus. Dat was erg indrukwekkend."

Volgens Nooteboom maakt vooral zijn afkomst Mulisch zo bijzonder. "Hij heeft altijd gezegd 'ik ben de Tweede Wereldoorlog'. Het feit van een Joodse moeder en een Oostenrijkse-Duitse vader heeft een enorme stempel op hem gedrukt. Het was altijd de oorlog, de oorlog en de oorlog."

Keizer

Jeroen Krabbé, die 'De Ontdekking van de Hemel' verfilmde, noemt Mulisch "de keizer van de Nederlandse literatuur. Het was een aardige, heel toegankelijke man."

Robbert Ammerlaan, directeur van uitgeverij De Bezige Bij, vindt dat met de dood van Mulisch "een tijdperk in de Nederlandse literatuur is afgesloten". Mulisch maakte bijna zestig jaar deel uit van de Amsterdamse uitgeverij.

Internationale statuur

Premier Mark Rutte spreekt van "een groot verlies voor Nederland en de Nederlandse literatuur". "We zijn allemaal met hem opgegroeid. Hij was als een goede bekende voor veel mensen. Van de boekenlijst op school tot het succes van prachtig verfilmde romans."

"Met boeken als 'De aanslag' en 'De Ontdekking van de Hemel' bewees Mulisch zich als een schrijver van internationale statuur", vervolgt Rutte. "Een man die universele en herkenbare thema's aansneed, zoals de Tweede Wereldoorlog."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl