NOS NieuwsAangepast

Jemen: verstuurster bommen opgepakt

In de Jemenitische hoofdstad Sanaa heeft de politie een vrouw in haar huis aangehouden. Ze zou de bompakketten hebben verstuurd, die gisteren in vrachtvliegtuigen in Engeland en Dubai zijn gevonden.

De politie in Jemen zegt dat de vrouw is opgespoord aan de hand van de simkaart in de mobiele telefoon bij een van de bommen.

Jemen had de Verenigde Staten en Groot-Brittannië alle medewerking toegezegd bij het onderzoek naar de bompakketten. Het land wordt gezien als broedplaats van al-Qaida.

Tip

De toestellen waarin de bommen werden aangetroffen, waren op weg naar Chicago. De pakketjes waren bestemd voor een synagoge. De explosieven stonden op scherp, maar het is niet duidelijk of ze in het vliegtuig moesten afgaan of op de plaats van bestemming.

De bommen zijn ontdekt na een tip van Saudi Arabië. President Obama heeft de Saudische koning Abdullah bedankt voor de tip die zijn land waarschijnlijk heeft behoed voor een terroristische aanslag.

Obama belde eerder al over de kwestie met Abdullah en de Britse premier Cameron. Obama sprak in dat gesprek van een serieuze terroristische dreiging.

Al-Qaida

Amerika denkt dat al-Qaida achter de bompakketten zit. Volgens minister van Veiligheid Napolitano hadden de explosieven alle kenmerken van een actie van al-Qaida.

Groot-Brittannië staat na de ontdekking van gisteren geen transport meer toe van luchtvracht uit Jemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl