Betogingen Amsterdam rustig verlopen

Leden van de English Defense League»
Leden van de English Defense League Martijn Bink - NOS

In Amsterdam zijn 34 mensen aangehouden bij betogingen vóór en tegen PVV-leider Geert Wilders. Ze maakten zich schuldig aan openlijke geweldpleging, of konden zich niet legitimeren.

Zo'n veertig leden van de nationalistische Dutch Defence League (DDL) waren vanmiddag in het Westelijk Havengebied bijeen om steun te betuigen aan Wilders, die overigens afstand neemt van de betogers. De DDL werd vergezeld door drie leden van de extreemrechtse English Defence League (EDL).

Volgens de politie is de demonstratie rustig verlopen.

Mobiele Eenheid

De politie was met veel extra agenten op de been om de groepen uit elkaar te houden. Ook is de Mobiele Eenheid stond paraat.

De uitgebreid aangekondigde komst van de EDL naar Amsterdam leidde de afgelopen weken tot veel discussie. Aanvankelijk wilde de EDL op het Museumplein demonstreren, maar burgemeester Eberhard van der Laan verbood dat uit vrees voor ongeregeldheden.

Havengebied

De antifascistische actiegroep AFA en Ajax-fans hadden aangekondigd dat zij de extreemrechtse demonstratie zouden verstoren. Daarop verplaatste Van der Laan de extreemrechtse demonstratie naar het havengebied.

Zo'n tachtig mensen van AFA en Ajax waren op weg naar het haventerrein, maar werden door de politie in de metro tegengehouden en naar een ander station gereden.

Jonas Daniël Meijerplein

Een andere tegendemonstratie vond plaats op het Jonas Daniël Meijerplein, in het centrum van Amsterdam. Ook daar is het rustig gebleven.

Deel deze pagina

Video

  • video Pro-Wilders-demonstratie: klein en rustig De Amsterdamse politie had zich op alles voorbereid, maar de pro-Wilders demonstratie in Amsterdam is rustig... verlopen. Dat had voor een deel te maken met de opkomst, die was laag. De demonstratie was georganiseerd door de Dutch Defence League, een nieuwe rechtse organisatie die fel tegen de islam is. Antifascisten en voetbalsupporters hadden aangekondigd tegendemonstraties te houden, maar die kregen door massaal aanwezige politie geen kans.
  • video Lidwien Gevers in Amsterdam (13.00 u) In Amsterdam begint vanmiddag de demonstratie voor Geert Wilders, waar de PVV-leider zelf niets mee te maken... wil hebben. Het is georganiseerd door de English Defence League, een nieuwe rechtse organisatie die fel tegen de islam is. Elders in de hoofdstad worden tegen-demonstraties gehouden. Verslaggever Lidwien Gevers is in Amsterdam.

Audio

  • Voorzitter Dutch Defence League tevreden over pro-Wilders-demo In Amsterdam zijn de voor- en tegendemonstraties voor Geert Wilders voorbij. Een handvol mensen onder leiding van de Dutch Defence... League betoogde in het westelijk havengebied om steun te betuigen aan de PVV-leider. Vanmorgen ging de organisatie er nog vanuit dat er 1500 demonstranten zouden komen. Toch is voorzitter Jansen van de Dutch Defence League tevreden
  • Pro- en anti-Wilders-demonstraties in Amsterdam Er was veel ophef over, maar uiteindelijk demonstreerde maar een handjevol mensen in het in het westelijk havengebied in Amsterdam... voor Geert Wilders. De rechts-nationalistische Dutch Defence League had de demonstratie georganiseerd. Er waren in Amsterdam ook een paar tegendemonstraties. Bij het standbeeld van de Dokwerker was een demonstratie van het Platform tegen Vreemdelingenhaat. Verslaggevers Marc Hamer en Edwin van den Berg over beide betogingen
  • Pro-Wilders-demonstratie in Westelijk Havengebied In Amsterdam begint de demonstratie vóór Geert Wilders. Die is georganiseerd door de English Defence League, een extreem... rechts-organisatie uit Groot-Brittannië. Op de plek van de demonstratie - in het Westelijk Havenkwartier - is Marc Hamer.
  • EDL demonstreert in Westelijk Havengebied Het wordt druk in Amsterdam vandaag. Druk met demonstraties: er staan er maar liefst vier op het programma.De gemene deler is Geert... Wilders. De extreemrechtse English Defense League demonstreert in het Westelijk Havengebied om de PVV-leider te steunen. En drie andere groeperingen zijn het daar niet mee eens en demonstereren op andere plekken in de stad. Verslaggever Marc Hamer gaat naar de demonstratie toe.

Video en Audio

Meer video en audio