NOS NieuwsAangepast

Nationaal Historisch Museum van de baan

Er komt geen Nationaal Historisch Museum. Dat heeft het kabinet besloten. De voorbereidingen voor de bouw in Arnhem, die al in volle gang zijn, worden stopgezet.

Volgens staatssecretaris Zijlstra van Cultuur is het "niet reëel" om "in een tijd dat er, ook op de cultuursector, fors bezuinigd moet worden aan een dergelijk kostbaar en risicovol project te beginnen".

Door de bouw stil te leggen, bespaart het kabinet 50 miljoen euro.

Directeur Erik Schilp van het museum zegt niet verrast te zijn over het besluit. "Ik wist dat er een kans was dat dit zou gebeuren. Grote bedragen die nog niet zijn uitgegeven komen het eerst in aanmerking. Dat het op deze termijn al zou gebeuren, kwam wel even als een verrassing."

Openluchtmuseum

Over het Nationaal Historisch Museum is veel te doen geweest. Er was onder meer een jarenlange discussie over de plaats waar het moest komen.

Vorig jaar bepaalde minister Plasterk dat het museum naast het Openluchtmuseum in Arnhem gebouwd moest worden.

Zelf zag hij eigenlijk meer in een plek bij de John Frostbrug, in het centrum van de stad, maar hij legde zich neer bij de wens van de Tweede Kamer.

Breed publiek

Het Nationaal Historisch Museum was een initiatief van de vroegere SP-leider Marijnissen en de huidige vicepremier Verhagen (CDA). Het was de bedoeling om de Nederlandse geschiedenis in samenhang te presenteren.

Zijlstra stelt voorlopig nog wel geld beschikbaar om op andere manieren de Nederlandse geschiedenis voor een breed publiek toegankelijk te blijven maken, bijvoorbeeld via een reizende tentoonstelling en door voorlichting via sociale media.

Schilp houdt overigens de hoop ooit nog eens onderdak te vinden voor zijn museum. "Wij zijn een onafhankelijke stichting en we kunnen proberen met privaat geld onze doelstellingen te verwezenlijken. We laten ons niet uit het veld slaan omdat de overheid een terugtrekkende beweging maakt."

De SP is woedend over het besluit en wil een spoeddebat. Ook Jan Marijnissen is teleurgesteld. "Dit kabinet heeft niks met cultuur, geschiedenis en kunst."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl