NOS NieuwsAangepast

Geen parlementaire enquête naar DSB

Er komt geen parlementaire enquête naar de ondergang van de DSB Bank, zoals oprichter en directeur Dirk Scheringa graag had gewild. Dat heeft de meerderheid van de Tweede Kamer besloten.

Er gingen stemmen op om de DSB-kwestie onder te brengen bij de enquêtecommissie die onderzoek doet naar de steunmaatregelen van het kabinet tijdens de financiele crisis.

Voorzitter De Wit van deze commissie denkt zijn werk eind volgend jaar af te hebben.

Forse kritiek

Een meerderheid ziet in een onderzoek naar DSB een doublure van de commissie-Scheltema. Die heeft eerder al onderzoek gedaan naar de ondergang van de DSB Bank. Scheltema uitte daarbij onder meer forse kritiek op De Nederlandsche Bank.

Ondergang

De PVV wil dat president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank per direct opstapt. Minister De Jager van Financiën besloot eerder dat Wellink volgend jaar na twee termijnen van 7 jaar weg moet.

De PVV houdt Wellink verantwoordelijk voor de ondergang van de DSB Bank. Hij heeft daarbij veel steken laten vallen, vindt PVV-Kamerlid Van Vliet. Hij zegt dat gedupeerden Wellink persoonlijk aansprakelijk kunnen stellen.

Geen nieuwe termijn

Een Kamermeerderheid en minister De Jager gaat dat te ver. De minister past de regels zo aan dat Wellink na volgend jaar geen nieuwe termijn meer kan krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl