NOS NieuwsAangepast

Pro-Wilders-betoging verplaatst

In Amsterdam heeft burgemeester Van der Laan de pro-Wilders-demonstratie van komende zaterdag verplaatst naar het Westelijk Havengebied. De betoging van de rechts-nationalistische English Defence League (EDL) zou worden gehouden op het Museumplein, maar volgens Van der Laan is de kans op rellen te groot.

Van der Laan zegt dat hij hard bewijs heeft dat hooligans uit Nederland en Engeland de confrontatie willen zoeken met de politie en met links-radicalen die een tegenbetoging willen houden.

Toestemming

De linkse groepering de Anti Fascistische Aktie (AFA) heeft al aangekondigd de confrontatie met de EDL te willen zoeken, maar heeft nog geen toestemming gevraagd voor een tegendemonstratie. Dat kunnen zij tot 24 uur van tevoren doen.

Mochten de tegendemonstranten zonder toestemming op het toneel verschijnen, dan laat Van der Laan een noodbevel uitvaardigen. Dat betekent dat de politie aanhangers van de AFA en andere organisaties kan oppakken of verwijderen als zij niet meewerken.

Wilders

De Nederlandse tak van de EDL, de Dutch Defence League (DDL) zegt teleurgesteld te zijn over de nieuwe lokatie. De organisatie weet ook niet of het lukt om alle aanhangers op tijd te informeren.

De DDL wil liever toch op het Museumplein demonstreren. Als de demonstranten niet hun zin krijgen, volgt er waarschijnlijk een kort geding tegen de gemeente Amsterdam.

Wilders heeft niets met de betoging te maken en zegt dat die er beter niet kan komen als er kans op geweld is. Eerder dit jaar demonstreerde de EDL in Londen als steunbetuiging aan Wilders tijdens zijn bezoek aan Engeland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl