NOS NieuwsAangepast

Rutte zonder kleerscheuren uit debat

Vriend en vijand hebben premier Rutte gecomplimenteerd met zijn prettige, open manier van optreden in het debat over de regeringsverklaring. Alleen zijn verdediging van staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten, die twee nationaliteiten heeft, wekte ergernis.

Rutte zei dat de benoeming van de staatssecretaris zeker een punt van discussie was geweest als zij geen Zweeds maar een Turks paspoort had gehad. "Maar uiteindelijk is de enige toets die van loyaliteit, en die zou hier positief zijn beantwoord."

'Discriminatie'

Volgens de nieuwe premier is er een verschil tussen Zweden en Turkije. Zweden bemoeit zich naar zijn zeggen niet met zijn onderdanen in het buitenland. Terwijl Turkije bijvoorbeeld nog Turkse Nederlanders oproept om hun dienstplicht in dat land te vervullen.

De oppositie reageerde fel op dit betoog van Rutte. D66-voorman Pechtold zei: "U gaat nu hopeloos nat". Volgens SP-leider Roemer discrimineert de premier.

'Zonnekoning'

PVV-leider Wilders diende een motie in, waarin hij Veldhuijzen van Zanten verzocht haar Zweedse paspoort in te leveren. Hij zei dat het geen motie van wantrouwen was omdat hij dit kabinet niet dwars wil zitten. Als er weer een kabinet komt waar hij niet achter staat, zal hij dit middel weer inzetten.

De oppositie vindt dat Wilders veel invloed heeft op het kabinet, waar hij zelf geen deel van uitmaakt. Over de afspraak van het kabinet om wekelijks met de PVV-leider te overleggen, zei Pechtold van D66: "Dat betekent in de praktijk dat Rutte op maandag naar de koningin gaat en op dinsdag naar de zonnekoning".

'Geen vinger'

De oppositie klaagde verder dat er maar weinig ruimte lijkt te zijn om het beleid van het kabinet te veranderen, ondanks eerdere toezeggingen van de premier dat dit minderheidskabinet de Kamer veel kansen zou bieden. ChristenUnie-leider Rouvoet zei daarover: "U geeft een hand en wij houden geen vinger meer over".

Rutte liet bijvoorbeeld weten dat het kabinet niets zal veranderen aan de regels voor de WW en het ontslagrecht, hoe graag de oppositie dat ook zou willen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl