NOS NieuwsAangepast

Campagne Congresverkiezingen duurste ooit

De Amerikaanse Congresverkiezingen worden over een week gehouden. Hoewel de uitkomsten nog onzeker zijn, is één ding wel duidelijk: dit is de duurste verkiezingscampagne voor het Congres in de geschiedenis.

Volgens cijfers van de kiescommissie, waar de Washington Post over bericht, is tot vorige week al meer dan anderhalf miljard dollar opgehaald door de kandidaten, veel meer dan in 2006 en 2008.

De krant verwacht dat er door de kandidaten uiteindelijk meer dan twee miljard dollar (zo'n anderhalf miljard euro) wordt uitgegeven aan tv- en radiospotjes, flyers, posters en andere reclame. Dat komt gemiddeld neer op ongeveer 4 miljoen dollar per zetel in het Congres.

Eigen geld

De kandidaten met de grootste budgetten zijn drie Republikeinen. Meg Whitman, eBay-miljardair en gouverneurskandidaat in Californië, heeft tot nu toe 163 miljoen dollar aan haar campagne uitgegeven. Het grootste deel van dat geld komt uit haar eigen zakken.

Nummer twee en drie zijn Rick Scott (Florida, gouverneurskandidaat) en Linda McMahon (Connecticut, Senaatskandidaat). Zij gaven respectievelijk zestig en veertig miljoen dollar uit aan hun campagne.

Peilingen

De tussentijdse verkiezingen worden gehouden op dinsdag 2 november. Alle 435 zetels in het Huis van Afgevaardigden en 37 zetels in de Senaat staan op het spel.

De laatste peilingen wijzen er op dat de Democraten de meerderheid kwijtraken in het Huis. In de Senaat kunnen de Democraten rekenen op een krappe meerderheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl