NOS NieuwsAangepast

Koningin op bezoek in Brussel

Koningin Beatrix bezoekt vandaag de Europese Unie in Brussel. Ze wordt bijgepraat over actuele ontwikkelingen in de EU en opent de nieuwe Nederlandse ambassade in het hart van de Europese wijk.

De koningin wordt eerst ontvangen door José Manuel Barroso, de voorzitter van de Europese Commissie, het dagelijkse bestuur van de EU. Bij de lunch schuift ook de Nederlandse Eurocommissaris Neelie Kroes aan. Mogelijk is daarbij ook prins Constantijn aanwezig, die werkt op het kabinet van Kroes.

Beatrix ontmoet later op de middag EU-president Herman van Rompuy.

Ontwikkelingen

De koningin is in Brussel op uitnodiging van Barroso. Het is voor het eerst sinds 2004 dat Beatrix op bezoek is bij de EU. Toen gaf ze een speech in het Europees Parlement in Straatsburg.

Sindsdien is er veel veranderd in de EU. Nu het Verdrag van Lissabon begin dit jaar van kracht is gegaan, heeft het Europees Parlement meer macht gekregen, is er een Europese diplomatieke dienst en heeft Europa een EU-president die de toppen voorzit. Ook hebben de nationale parlementen meer mogelijkheden gekregen om EU-plannen te blokkeren.

Nieuwe ambassade

De koningin opent in Brussel ook de nieuwe Nederlandse ambassade, een van de grootste Nederlandse vertegenwoordigingen in het buitenland. De Brusselse ambassade zit nu in het centrum van de stad, om de hoek bij de Schuman-rotonde, het centrale punt in de Europese wijk. De oude ambassade lag aan de rand van Brussel.

Voor Nederlandse diplomaten is het door de verhuizing eenvoudiger om zaken te doen bij de EU. In het nieuwe ambassadegebouw, een gerenoveerd kantoorpand, werken ambtenaren en diplomaten die Nederland bij de EU vertegenwoordigen en diplomaten die de contacten met België en de NAVO onderhouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl