NOS NieuwsAangepast

Geen losgeld voor ontvoerde Nederlander

Minister van Buitenlandse Zaken Rosenthal is niet van plan losgeld te betalen voor de Nederlandse hulpverlener die in Afghanistan is ontvoerd. "Zoals u weet, het standpunt van de Nederlandse regering is duidelijk op dat punt: we betalen nooit losgeld. Dat doen we niet uit principe, we hebben het hier niet over handelswaar."

Het ministerie van Buitenlandse Zaken weet inmiddels wie de gijzelaar is, maar houdt zijn identiteit geheim om de man niet in gevaar te brengen. Hij zou werken voor een organisatie die gehandicapten helpt, maar ook dat is niet bevestigd.

De ontvoerders hebben nog geen eisen gesteld. De familie van de man is ingelicht.

De man werd gisteren samen met zijn Afghaanse chauffeur ontvoerd in het noorden van Afghanistan door vier gewapende mannen. Die reden vervolgens in de richting van Kunduz.

Nog in leven

De een woordvoerder van de gouverneur van de provincie waar de man zou worden vastgehouden, zegt in de Volkskrant dat de twee nog altijd in leven zijn. Het is niet duidelijk hoe hij aan die informatie komt.

"De ontvoerde personen zijn inmiddels verplaatst naar Imam Sahib district in de provincie Kunduz. Maar we weten niet wat de exacte locatie is waar ze worden vastgehouden. Onze veiligheidsdiensten en de Afghaanse geheime dienst NDS zijn naar het gebied toegestuurd om de gegijzelden te zoeken. Wij hopen op een goede afloop."

Volgens de woordvoerder staat de Nederlandse ambassade in Kabul in contact met de Afghaanse autoriteiten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl