NOS NieuwsAangepast

Walkman met pensioen

Door redacteur Tamara Awwad

Veel mensen zijn ermee opgegroeid, maar de komende generaties niet meer. De walkman gaat nu met pensioen. Sony stopt in Japan met het maken van de cassettespeler, omdat er te weinig vraag naar is. In Japan zijn het vooral oudere mensen die nog een walkman aanschaffen.

De walkman is eerder ingehaald door discmans en wordt nu door mp3-spelers voorbij gestreefd. Volgens Arnoud Wokke, redacteur van gadgetsite Tweakers, "kan de cassette makkelijk verdwijnen, zonder dat je hem mist."

Sony is in april gestopt met de productie en de laatste oplage ligt nu in de winkel. Wie nog een retro-apparaat wil kopen, moet snel zijn. En goed zoeken. Sony is een van de weinige bedrijven die de apparaten tot voor kort nog produceerde. In Nederland en in de rest van Europa zijn walkmans al bijna niet meer te krijgen.

Sceptische winkeliers

In 1979 bracht Sony voor het eerst walkmans op de Japanse markt. Een revolutie. Voor het eerst was het mogelijk om overal muziek te luisteren, zónder anderen te storen. Het idee kwam van een topman van Sony die tijdens het reizen graag muziek luisterde. Hij vond zijn draagbare stereocassetterecorder wel erg zwaar om altijd mee te nemen.

Aanvankelijk waren winkeliers nog sceptisch. Zij verwachtten weinig van een speler die geen muziek op kan nemen. Niets was minder waar. Binnen eenendertig jaar werden walkmans wereldwijd meer dan 200 miljoen keer verkocht. En ze waren populairder dan de ghettoblaster. Volgens Arnoud Wokke zag zo'n draagbare radio er misschien wel stoer uit, maar erg praktisch was hij niet. En tijdens een busreis of het hardlopen bood de walkman wél uitkomst.

In de toekomst gaan we onderweg steeds vaker muziek via onze mobiele telefoon luisteren. "Ik denk dat het meest logische is dat we alles op de telefoon via internet streamen", denkt Wokke. Een abonnement afsluiten waarbij alle muziek via internet kunt beluisteren. Een on demand tussendoortje voor onderweg. Daar kan de walkman nooit tegenop.

UPDATE 26 oktober: Sony zal in Chinese fabrieken op kleine schaal doorgaan met het produceren van walkmans voor de buitenlandse markt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl