NOS NieuwsAangepast

VN wil onderzoek naar martelingen Irak

VN-rapporteur Manfred Nowak voor marteling wil dat de Amerikaanse regering onderzoek doet naar mogelijke gevallen van marteling in Irak. Nowak zei dat in een reactie op de bijna 400.000 nieuwe militaire documenten die zijn gepubliceerd op de klokkenluiderssite WikiLeaks.

De documenten beschrijven hoe lokale veiligheidstroepen gevangenen mishandelden, misbruikten en soms vermoordden tussen 2004 en het einde van vorig jaar. Ook valt eruit op te maken dat het Amerikaanse leger in veel gevallen niets deed met meldingen van martelingen door Iraakse veiligheidsdiensten.

Daders berechten

Nowak zei tegen de BBC dat landen door het VN-verdrag tegen foltering (pdf) verplicht zijn om marteling te onderzoeken en de daders te berechten en dat slachtoffers schadeloos gesteld moeten worden. Hij heeft bij president Obama aangedrongen op een onafhankelijk onderzoek. Gisteren riepen ook de mensenrechtenorganisaties Unicef en Human Rights Watch daar al toe op.

Volgens het Pentagon "versterkt de gepubliceerde informatie de vijanden van Amerika". Stafchef Mike Mullen twitterde dat de openbaarmaking "onverantwoord" was.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl