NOS NieuwsAangepast

Benadeelde partijen: andere officieren in proces-Wilders

De benadeelde partijen in het proces tegen Geert Wilders willen dat ook de officieren van justitie in het proces worden vervangen.

Nederland Bekent Kleur bekijkt vanmiddag met hun advocaten of het mogelijk is om nieuwe officieren te krijgen. De klagers vinden dat het OM zijn taak niet goed heeft uitgevoerd.

Twijfel over haalbaarheid

Gisteren bepaalde de wrakingskamer van de Amsterdamse rechtbank dat het proces tegen Wilders moet worden overgedaan met nieuwe rechters, omdat de vorige de schijn van partijdigheid hebben gewekt.

Volgens Henny Sackers, hoogleraar strafrecht in Nijmegen is het "heel bijzonder" dat de benadeelde partijen andere officieren willen. "Dat is niet gebruikelijk. Ik vraag me ook af of het mogelijk is, want het OM is in een rechtzaak altijd een partij en niet onafhankelijk. Dus waarom zou je die willen vervangen".

Andere regels

Ook persofficier Otto van der Bijl zegt dat officieren wraken eigenlijk niet kan. "Er is al eerder uitgemaakt door de rechter dat een verdachte een officier niet kan wraken, omdat een officier helemaal niet onpartijdig hoeft te zijn. Sterker nog, dat is helemaal niet de bedoeling. Een officier is partij in het proces, net zoals de verdachte dat is. En wij kunnen dus zeggen wat we vinden, als zijnde die partij."

De regels voor een officier zijn niet hetzelfde als voor een rechter, omdat het OM een kant kiest. "Er is geen enkele aanleiding om andere officieren op de zaak te zetten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl