NOS NieuwsAangepast

Indonesië erkent martelen Papoea's

Indonesië heeft erkend dat Papoea's zijn gemarteld door militairen. De minister van Veiligheid heeft gezegd dat de daders zich 'onprofessioneel' gedroegen en dat ze gestraft zullen worden.

Deze week dook een YouTube-filmpje op (link kan schokkende beelden bevatten) waarin te zien was dat Papoea's door twee militairen werden gemarteld en onder bedreiging van een mes werden ondervraagd. De militairen dachten dat de Papoea's onafhankelijkheidsstrijders waren die gewelddadige acties hadden gepleegd. Mensenrechtenorganisaties zeiden dat de Papoea's gewone boeren zijn.

Brandende stok

Op de korrelige en schokkerige video is te zien hoe twee militairen inheemse dorpelingen mishandelen. Ze ondervragen de dorpelingen en beschuldigen hen ervan banden te hebben met rebellengroepen en separatisten. Daarna is te zien hoe een vastgebonden Papoea-man gemarteld wordt door een groep anonieme militairen.

Ook is te zien hoe zijn geslachtsdelen even verhit worden met een brandende stok. De rest van het beeldmateriaal is eruit geknipt, omdat de beelden te schokkend zouden zijn.

Het leger ontkent beschuldigingen dat het mensenrechten geschonden zou hebben. In West-Papoea is het Indonesische leger nadrukkelijk aanwezig, omdat er in de afgelegen provincie verzetsstrijders actief zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl