NOS NieuwsAangepast

Cijfers pensioenfondsen "zorgelijk"

Door verslaggever Gert-Jan Dennekamp

De lage rente heeft grote gevolgen voor de reserves van de pensioenfondsen. Dat blijkt uit de laatste kwartaalcijfers van de vier grootste fondsen, die samen zo'n 6,5 miljoen mensen vertegenwoordigen.

De cijfers zijn weliswaar iets beter dan eind vorige maand, maar bij alle fondsen zijn ze lager dan eind vorig jaar en de herstelplannen worden niet gehaald.

Dekkingsgraad

De dekkingsgraad van pensioenfonds ABP daalde opnieuw, naar 94 procent. Volgens de herstelplannen die het fonds heeft opgesteld omdat vorig jaar de reserves te laag waren, zou het fonds eind dit jaar op 96 procent moeten zitten. Als dat niet het geval is zal het bestuur mogelijk moeten besluiten om de premie te verhogen of de pensioenen te verlagen. Het wettelijk minimum ligt op 105 procent.

Bij Pensioenfonds Zorg en Welzijn staat de dekkingsgraad op 98 procent. Maar dan heeft het fonds nog geen geld gereserveerd voor het feit dat steeds meer mensen langer leven. Dat betekent dat er eind dit jaar nog eens 6 procent afgaat.

Directeur Peter Borgdorff: "Door de scherp dalende rente staan we er toch een stuk slechter voor dan aan het begin van dit jaar. Dat is dus een zorgelijke situatie."

Ingrijpen

Met dit cijfer loopt ook Zorg en Welzijn achter op de plannen. Volgens die plannen zou het fonds eind dit jaar op 100 procent moeten staan. Als dat niet het geval is zal het fonds mogelijk moeten ingrijpen in de pensioenen.

Eind vorige maand had het pensioenfonds voor de metaal en techniek, PMT een dekkingsgraad van 89 procent. Iets lager dan drie maanden daarvoor. Ondanks dat het vermogen is toegenomen daalde de dekkingsgraad door de lage rente.

Ook PMT moet nog de stijgende levensverwachting nog in de cijfers verwerken. De verwachting is dat die nog eens met 3,5 procent verlaagd moeten worden. Dan zou het fonds op 85,5 procent komen. Eind dit jaar moet het uitkomen op 91,9 procent om te voorkomen dat er moet worden ingegrepen in de pensioenen.

Het pensioenfonds PME zit nu op een dekkinsgraad van 94 procent, maar ook dit fonds moet nog geld reserveren voor de stijgende levensverwachting. PME is een van de veertien fondsen die mogelijk de uitkeringen moeten verlagen. Het fonds zegt dat dit niet nodig is en dat het ook de Nederlandsche Bank daarvan heeft weten te overtuigen. Een definitieve beslissing wordt pas eind dit jaar genomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl