'Uitspraken Wilders dienen publieke debat'

De uitspraken van Geert Wilders vallen binnen de vrijheid van meningsuiting en dienen het publieke debat. Tot die slotconclusie kwam advocaat Bram Moszkowicz in zijn slotpleidooi in het proces tegen de PVV-leider.

Moszkowicz zegt dat de uitspraken van Wilders voor sommigen wellicht kwetsend of beledigend zijn, maar dat de grenzen van de vrijheid van meningsuiting zijn niet overschreden.

"Alle uitspraken die mijn cliënt doet, doet hij in het kader van het politieke debat. Alle uitspraken die mijn cliënt doet, hebben betrekking op de standpunten die zijn politieke partij wil uitdragen. Ze moeten in de context van het maatschappelijke en politieke debat worden gezien", zei Moszkowicz.

Onschendbaar

De advocaat vindt dat een politicus meer moet kunnen zeggen dan een burger. Voor uitlatingen in de Tweede Kamer is een politicus onschendbaar en volgens Moszkowicz mogen dan in interviews met Kamerleden niet opeens andere maatstaven gelden.

Wilders staat in Amsterdam terecht vanwege zijn veronderstelde beledigende en discriminerende uitspraken in een aantal interviews. "Een volksvertegenwoordiger wordt bij zijn optredens buiten het parlement niet opeens een gewone burger", betoogde Moszkowicz.

Tweedeling

Wilders is verder niet uit op een "intrinsiek conflictueuze tweedeling" in de maatschappij. "Wilders predikt geen geweld", aldus zijn advocaat, "hij bestrijdt zijn tegenstanders met het woord, met de rede, met het debat, omdat hij vindt dat hij dat moet doen".

Wilders heeft volgens Moszkowicz niet gezegd dat er in Nederland geen islamieten meer moeten kunnen zijn. "Wilders streeft de verwijdering van al in Nederland verblijvende islamieten niet na, tenzij ze zich misdragen", zei hij. Wat Wilders wel heeft gezegd, is dat "er geen islamieten meer Nederland in zouden moeten komen".

Oneerlijk

Moszkowicz zei dinsdag dat de zaak-Wilders geen eerlijk proces is. Het Openbaar Ministerie vervolgt Wilders in opdracht van het gerechtshof in Amsterdam. Het hof heeft volgens Moszkowicz al de conclusie getrokken dat de PVV-leider schuldig is en daarmee is hij in feite al veroordeeld.

Wilders staat terecht voor groepsbelediging en het aanzetten tot haat en discriminatie. Het OM vroeg eerder al vrijspraak op alle aanklachten.

Laatste woord

Morgen reageren het OM en de benadeelde partijen op het pleidooi van Moszkowicz. De zitting begint om negen uur en is rechtstreeks te volgen op het digitale kanaal Journaal24.

Moszkowicz krijgt daarna nog de gelegenheid om op het OM en de klagers te reageren. Ook zal Geert Wilders morgen gebruikmaken van de mogelijkheid om het laatste woord te hebben.

Op 5 november doet de rechtbank uitspraak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl