Pastoor mag klok niet vroeg luiden

Pastoor Harm Schilder uit Tilburg mag de klokken van zijn kerk niet ongedempt voor half acht 's ochtends luiden. Dat heeft de rechtbank in Breda bepaald in een zaak die de pastoor had aangespannen.

Het conflict over het luiden van de klok van de Margarita Mariakerk duurt al vier jaar. Schilder luidde de klok iedere werkdag om 7.15 uur voor het vroege gebed, tot ergernis van veel buurtbewoners.

De gemeente Tilburg kwam naar aanleiding van de klachten met een verbod. De pastoor beriep zich op de vrijheid van godsdienst, maar de bestuursrechter ging daar niet in mee.

Regels

Volgens de rechtbank betekent de vrijheid van godsdienst niet dat de gemeente geen regels mag stellen. De gemeente Tilburg heeft dan ook terecht opgetreden, oordeelde de rechtbank.

De klokken mogen nu alleen voor half acht geluid worden, op voorwaarde dat het geluid niet harder is dan tachtig decibel.

Pastoor Schilder zegt dat dat onmogelijk is. Al voor de uitspraak had de geestelijke aangekondigd in hoger beroep te gaan, mocht de uitspraak in zijn nadeel zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl