NOS NieuwsAangepast

Dode Zeerollen binnenkort op internet

De Dode Zeerollen worden binnenkort als afbeeldingen in hoge resolutie op internet geplaatst. Daarmee worden de circa tweeduizend jaar oude documenten voor iedereen toegankelijk.

Een herder ontdekte in 1947 de 900 rollen in een grot vlak bij de Dode Zee. Ze geven een uniek beeld van het leven in de tijd van Jezus en behoren tot een van de belangrijkste archeologische vondsten ter wereld.

De manuscripten, gemaakt van leer, papyrus en koper zijn ruim tweeduizend jaar oud en bijzonder kwetsbaar. Daarom waren ze tot nu toe slechts voor een beperkt aantal wetenschappers toegankelijk.

Mijlpaal

De directeur van de Israëlische Oudheden Autoriteit is bijzonder blij met de ontsluiting van de teksten op internet. Hij noemde het project een mijlpaal en verwacht dat de kennis over het jodendom en christendom hierdoor zal toenemen.

De zoekmachine Google helpt de manuscripten te catalogiseren zodat er in het materiaal gezocht kan worden. De organisatie heeft daarbij geen winstoogmerk. "Het idee hierachter is om een open platform te maken", zegt Google.

Het is nog niet bekend wanneer de Dode Zeerollen online op te vragen zijn. Tot die tijd zijn ze alleen te zien in The Israel Museum in Jeruzalem.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl