Wereldprimeur: trouwen via Twitter
Er zijn al heel wat twitteracties ondernomen en vanaf vandaag komt daar een nieuw evenement bij: een twitterbruiloft, in Zeist. De twedding, zoals de bruiloft al snel in twittertaal is gaan heten, is uitgegroeid tot een grote happening die - en dat is nog het meest bijzondere - in zijn geheel door giften van derden is bekostigd. Oftewel via crowdsourcing of crowdfunding tot stand is gekomen, zoals dat in dezelfde hippe taal wordt genoemd.
Het begon allemaal met makelaar Rene Hoksbergen (48 jaar @hoks), die met zijn duizendste tweet iets bijzonders wilde doen. Tijdens een twitterevenement waarbij alle tweets op een groot scherm te volgen waren, vroeg hij zijn vriendin Janneta Dorsman (44) ten huwelijk. En dat ging met de hele simpele vraag "@jandor Wil je met me trouwen" en het antwoord was natuurlijk ja.
Kracht sociale media
Het idee om de bruiloft volledig te laten crowdsourcen en -funden door gebruik van sociale media ontstond daarna als vanzelf. Het bruidspaar is erg actief met netwerken via diverse sociale media en ziet hun twedding als een kans om te laten zien hoe sterk online banden kunnen zijn.
"Het is echt ongelooflijk wat er de laatste maanden is gebeurd. Sociale media beginnen in de eerste plaats met delen en geven, daarvan waren wij wel op de hoogte. Maar dat zo veel mensen, die ons nog nooit in het echt hebben ontmoet, samen zo veel voor elkaar krijgen, hadden wij nooit kunnen dromen", aldus Jannetta Dorsman.
Groot feest
Naast de bruidskleding en de taart zijn via sociale media onder meer de locatie van de huwelijksvoltrekking geregeld en een feest waar duizend mensen aanwezig kunnen zijn. Diverse artiesten treden op en twittermuzikanten vormen voor de gelegenheid een tweddingband. Ook is er een goed doel uitgekozen waaraan twitteraars en gasten kunnen doneren. Dat is de Stichting Pink Ribbon geworden.
Het feest wordt gehouden in een grote zaal in Bunnik waar iedereen die zich met een emailadres heeft ingeschreven via twedding.nl voor is uitgenodigd. Janneke: "Het is voor ons als bruidspaar onmogelijk om die avond van iedereen persoonlijk felicitaties te ontvangen. Dat zou nachtwerk worden, als we daarvoor een 'receptie' zouden houden. Daarom hebben we besloten om zelf net als iedereen gewoon te gaan feesten en rond te lopen. Zo komen we veel mensen wel tegen."
Camera
Daarnaast zijn er diverse manieren om het bruidspaar toch persoonlijk te feliciteren. Naast een extra dik gastenboek, waar gasten hun persoonlijke boodschap kunnen achterlaten, staat er ook een videocamera klaar om een gesproken wens op te nemen.
Verder is er een zogeheten fotobooth, waar mensen een foto van zichzelf kunnen maken om te laten weten dat ze er waren. En uiteraard staat er een grote enveloppendoos, waar gasten een kaart voor het bruidspaar kunnen achterlaten. Sommige zaken blijven dus gewoon heel ouderwets.