NOS NieuwsAangepast

EU wil eigen belasting innen

De Europese Unie heeft voorstellen gedaan voor een eigen belasting die rechtstreeks bij de burgers geïnd moet worden. Het gaat om een btw, een energiebelasting en een vennootschapsbelasting.

Dat staat in een plan van de Europese Commissie over nieuwe manieren om de Europese Unie in de toekomst te kunnen financieren. Door een Europese belasting kunnen de nationale bijdragen omlaag, zei Alain Lamassoure, voorzitter van de begrotingscommissie van het Europese parlement, vorige week.

De commissie stelt dat de bijdragen van de lidstaten aan de Europese begroting de voorbije decennia zijn gestegen van tien tot zeventig procent. Volgens de commissie hebben de bijdragen van de grote landen en de nettobetalers geleid tot "bittere debatten over nettobetalers en ingewikkelde kortingen". Door eigen inkomsten te creëren voor de Europese Unie zou daar iets aan gedaan kunnen worden.

Eerste aanzet

Nederland is één van de nettobetalers. Al sinds het referendum over Europa in 2005 woedt in Nederland de discussie over de afdracht aan Europa. Nederland bedong onder premier Balkenende al een korting van één miljard euro, maar blijft nog steeds een nettobetaler. Dat betekent dat Nederland meer betaalt dan het terugkrijgt via subsidies uit EU-fondsen.

EU-commissaris Janusz Lewandowski (Begroting) zei in september al dat hij Nederland en andere nettobetalers tegemoet wilde komen. Het gepresenteerde document is een eerste aanzet voor een breed debat over de meerjarenbegroting van de EU voor de periode na 2013.

Domheid

Nederlandse Europarlementariërs lopen vooralsnog niet warm voor een Europese belasting. De PVV wil dat Nederland uitsluitend inzet op een verlaging van de afdracht aan Brussel. Het kabinet-Rutte zet in op een jaarlijkse korting van één miljard euro.

PVV-Europarlementariër Lucas Hartong sprak van "domheid". "Lamassoure wil graag meer geld voor zijn Europese hobby's en is dus boos op de PVV en soevereine lidstaten", zei Hartong.

Ook SP-Europarlementariër Dennis de Jong is niet blij. Volgens hem betekent een Europese belasting dat "de burger meer moet betalen en dat Europa nog meer macht opeist".

D66 en GroenLinks zien wél wat in de plannen. Volgens Bas Eickhout (GroenLinks) kan de contributie van Nederland erdoor omlaag. "Dan kost het de burger niet meer geld, maar minder."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl