NOS NieuwsAangepast

'Landbouwverkeer moet veiliger'

Landbouwvoertuigen moeten een periodieke keuring krijgen en de bestuurders ervan moeten verplicht een tractorrijbewijs halen.

Dat adviseert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). Nu mag iedereen van achttien jaar of ouder een tractor of een graafmachine besturen zonder daarvoor een rijbewijs te halen.

Elk jaar vallen gemiddeld zestien doden en honderd gewonden bij ongelukken met landbouwvoertuigen op de openbare weg. Deze slachtoffers zijn uitsluitend derden en niet de bestuurders van de voertuigen zelf.

De ongevallen worden vooral veroorzaakt doordat de voertuigen zelf onveilig zijn, onder andere doordat het zicht van de bestuurder wordt belemmerd. Ook zijn ze vaak slecht verlicht en mogen de voertuigen erg breed zijn.

Eigen erf

Daar komt bij dat de bestuurders soms onvoldoende rekening houden met de risico's voor andere verkeersdeelnemers.

De raad noemt het opvallend dat er zo weinig regels zijn gezien de grote drukte op de Nederlandse wegen. "Zo wordt niet gecontroleerd of een landbouwvoertuig aan de veiligheidseisen voldoet voordat het wordt toegelaten tot de openbare weg, zoals dat bij personen- en vrachtauto's wel gebeurt."

De regels op het eigen erf mogen soepeler zijn dan de regels voor de openbare weg, zegt de OVV.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl