Vijf vragen over pensioenen in Frankrijk

Fransen protesteren tegen het plan van president Sarkozy om de pensioenleeftijd te verhogen van 60 naar 62 jaar»
Fransen protesteren tegen het plan van president Sarkozy om de pensioenleeftijd te verhogen van 60 naar 62 jaar AFP

Als er nu niet wordt ingegrepen, loopt de Franse pensioenschuld veel te hoog op, zegt president Sarkozy. Morgen stemt de Senaat over het voorstel om de pensioenleeftijd te verhoggen.

Wat houden de nieuwe Franse pensioenplannen in?

De leeftijd om met prepensioen te gaan wordt van 60 jaar verhoogd naar 62 jaar. Je krijgt dan een deel van je pensioen uitbetaald. De leeftijd om een volledig pensioen te krijgen, gaat omhoog van 65 naar 67 jaar. Bovendien moet de werknemer 41,5 jaar pensioenpremie hebben betaald om een volledig pensioen te krijgen.

Hoeveel krijgt een Franse werknemer die straks op zijn 62ste met pensioen wil gaan?

In zijn algemeenheid krijgt die 50 procent van de 25 jaren waarin hij het meeste heeft verdiend. Maar Frankrijk telt een kleine 40 pensioenvormen en er zijn talloze uitzonderingen op de regel.

Hoeveel denkt de regering te besparen door de nieuwe pensioenmaatregelen?

Volgens de Franse regering zou de schuld door de pensioenen in 2020 oplopen tot 47 miljard euro. Door het nieuwe stelsel wordt daarop zo'n 20 miljard bezuinigd. Dan blijft er dus een gat over van 27 miljard. Dat gat moet door andere, nog nader uit te werken, maatregelen worden gedicht.
Als de regering nu helemaal niks doet, is er aan het eind van het jaar al een tekort van 30 miljard euro.

Waarom is het verzet tegen het pensioenplan zo groot?

Veel Fransen willen de verworvenheden van de wederopbouw niet kwijtraken. Daarbij komt dat zij een moeilijke tijd achter de rug hebben. Door de economische crisis hebben veel mensen de broekriem moeten aanhalen. Zij zijn kwaad dat ze nu weer worden gepakt. Bovendien vinden veel werknemers dat de hogere kosten van het pensioenstelsel moeten worden betaald door de werkgever. En veel Fransen willen ook dat het 'grootkapitaal' harder wordt aangepakt.

Gaat het de mensen die demonstreren, alleen maar om de pensioenplannen?

Nee, het is één groot protest tegen president Sarkozy. Een meerderheid van de Fransen vindt dat zijn liberale beleid vooral gericht is op het welzijn van de werkgevers. De vakbonden CGT en CFDT en alle linkse partijen verwerpen zijn beleid. En uit een recente peiling blijkt dat nog maar eenderde van de bevolking achter Sarkozy staat.

Deel deze pagina

Audio

  • Vijf vragen over Franse pensioenplannen Als er nu niet wordt ingegrepen, loopt de Franse pensioenschuld veel te hoog op. Om de financiële druk te verlichten wil president... Sarkozy de pensioengerechtigde leeftijd verhogen. Vijf vragen over de nieuwe Franse pensioenplannen.
  • 'Sarkozy heeft geen andere keus' Massale stakingen leggen het openbaar leven in Frankrijk plat. De Franse vakbonden verzetten zich tegen de pensioenplannen van de... regering van president Nicolas Sarkozy. Tim Burggraaf, is van Mercer een bedrijf dat pensioenfondsen adviseert. Volgens hem heeft Sarkozy geen keus.
  • Nederlandse studente in Frankrijk over acties De Fransen lopen te hoop tegen de plannen van de regering die de pensioengerechtigde leeftijd wil verhogen. Het land dreigt... compleet vast te lopen door alle blokkade-acties. Onder de demonstranten zijn veel scholieren en studenten. De Nederlandse Kriste Homan studeert geschiedenis aan de Sorbonne in Parijs.
  • In Frankrijk dreigt een tekort aan benzine Frankrijk staakt. Al dagenlang blokkeren vrachtauto's belangrijke verkeersaders; zijn studenten overal aanwezig, behalve in de... collegezaal en liggen olieraffinaderijen stil. En vooral dat laatste leidt tot veel problemen, want een tekort aan olie dreigt. Dat merkte ook correspondent Roger Strijland. Op weg van Parijs naar de noord-Franse stad Le Havre zag hij vooral gesloten benzinestations.

Video en Audio

Meer video en audio