NOS NieuwsAangepast

Sarkozy veroordeelt stakers

President Sarkozy eist dat de stakingen bij Franse olieraffinaderijen stoppen. Volgens de president mag iedereen in een democratie duidelijk maken dat hij het ergens niet mee eens is, maar moet dat zonder geweld of excessen.

Sarkozy is op dit moment bij een top in de Franse badplaats Deauville. Als hij terug is in Parijs wil hij orde op zaken stellen.

Ongeregeldheden

Bij de acties tegen de verhoging van de pensioenleeftijd in Frankrijk is het vandaag opnieuw tot ongeregeldheden gekomen.

In buitenwijken van Parijs zijn opstootjes tussen de politie en jongeren. In meer dan 200 andere steden gaan mensen de straat op.

In Nanterre is traangas gebruikt tegen jonge demonstranten die met stenen gooiden. Ook staken ze een auto in brand en mishandelden ze een persfotograaf.

Grote chaos

Het openbare leven in Frankrijk wordt door de stakingen ernstig ontwricht. De vakbonden willen met een algemene staking het land vandaag volledig lamleggen.

Ook voor het buitenland heeft dat gevolgen, hoewel de overlast voor Nederland meevalt. Op Schiphol zijn vandaag zeven vluchten naar Frankrijk geannuleerd. Andere vluchten zijn later vertrokken of lopen vertraging op doordat ze moeten omvliegen.

Verkeer en vervoer in Frankrijk zijn een grote chaos. Door een staking bij de spoorwegen is het treinverkeer ontregeld. Treinen en metro's rijden op halve sterkte, wat voor grote drukte zorgt op de perrons.

Op de snelwegen staan lange files doordat vrachtwagenchauffeurs het verkeer ophouden. Steeds meer tankstations hebben geen brandstof meer, waardoor lange rijen staan voor andere pompen.

Stemmen

President Sarkozy heeft gezegd dat hij vasthoudt aan zijn plannen om de pensioenleeftijd te verhogen. "Deze hervorming is essentieël en zal doorgaan, net zoals dat in Duitsland gebeurd is"

Naar verwachting zal de Franse Senaat morgen stemmen over het plan om de pensioenleeftijd te verhogen. Die gaat voor volledig pensioen van 65 naar 67 en voor prepensioen van 60 naar 62.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl