NOS NieuwsAangepast

Rommelige zitting in Wilders-proces

Tegen het eind van de zitting kreeg het proces tegen PVV-leider Geert Wilders een zeer rommelig karakter. Vandaag kwamen de advocaten aan het woord van de partijen die zich door de uitspraken van Wilders benadeeld voelen.

Een van hen was Nico Steijnen. Hij werd door de rechter meerdere keren onderbroken omdat hij zich uitliet over het OM. Ook was zijn betoog niet te volgen, twitterde NOS-verslaggever Jeroen de Jager. "Rechter en verdediging begrijpen niet waar het over gaat."

Daarna was Mohammed Enait aan de beurt, maar ook hij werd tot de orde geroepen omdat hij zich rechtstreeks tot Geert Wilders richtte in plaats van tot de rechter. Gedurende zijn betoog liep Nico Steijnen enkele keren door het beeld met een stapel papieren die hij wilde uitdelen. Bram Moszkowicz weigerde ze aan te nemen en de rechter reageerde zeer geërgerd op deze onderbrekingen.

Na het betoog van Enait schorste de rechtbank de zitting tot morgen. Daarna kwam Wilders' advocaat Moszkowicz aan het woord.

Immateriële schade

Tijdens de zitting van vandaag kregen de benadeelde partijen de gelegenheid toe te lichten welke schade hun cliënten hebben geleden door de uitspraken van Geert Wilders.

Dat gebeurde soms op het scherp van de snede. Zo werd advocaat Michiel Pestman door de rechtbank onderbroken, omdat hij de aanval opende op het Openbaar Ministerie. De rechter verzocht hem alleen over zijn vordering te spreken en niet zijn mening te geven over het verloop van het proces. Ook de derde spreker, Mohammed Rabbae, werd op hetzelfde punt terechtgewezen door de rechter.

De benadeelde partijen legden de rechtbank uit dat zij immateriële schade hebben geleden doordat Wilders het leefklimaat bederft met zijn uitspraken. Ze stelden dat zij en hun achterban zich gekwetst voelen en dat ze zijn aangetast in hun goede naam en eer.

In totaal zestien organisaties voelen zich gekwetst door uitspraken van de PVV-leider. Ze betichten Wilders van discriminatie van niet-westerse allochtonen en Marokkanen en eisen een symbolische schadevergoeding van 1 euro.

Krenkend

Hoewel het Openbaar Ministerie vorige week op alle punten vrijspraak eiste, hopen de organisaties nog altijd op een veroordeling.

Volgens de officieren van justitie kunnen de uitspraken van Wilders als krenkend en beledigend worden ervaren, maar zet hij niet strafbaar aan tot haat en discriminatie. Bovendien doet Wilders zijn uitspraken in het politieke debat en daarin is meer geoorloofd, vindt het OM.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl