NOS NieuwsAangepast

3D bezig aan opmars, ook in de muziek

Door verslaggever Louis Dekker 3D is bezig met een opmars in de filmindustrie en ook de muziekbranche heeft het nu ontdekt. Pink Floyd-gitarist David Gilmour is de grote naam die als lokaas fungeert. De technologie is 3D60 en de uitvinder heet Mike Brady: "Na mono en stereo is er eigenlijk niets noemenswaardigs doorgebroken op dit terrein. Het is tijd voor nieuw geluid", zegt de geluidstechnicus. 3D-geluid heeft niets te maken met 3D-beeld. Het grote verschil: om te genieten van drie-dimensionaal beeld is een speciale 3D-bril nodig, terwijl 3D-geluid geen investering vergt. Een koptelefoon is genoeg om de nieuwe technologie te ondergaan.

Illusie wint

De luisteraar die het probeert, wordt als het ware omringd door de muziek. Het geluid baant zich een weg door het hoofd en zet de luisteraar op het verkeerde been. Instrumenten en geluidseffecten schieten van links naar rechts, van boven naar beneden en van voor naar achter.

Wie er voor gaat zitten, merkt dat de illusie het wint van het gezond verstand, want het gezond verstand zegt dat dit niet kan. Olav Blom van hifi-speciaalzaak Studio Wilbert was aanvankelijk sceptisch over 3D in audio, maar als hij het probeert, gaat hij om: "Ja, dit is toch wel mooi gedaan. Heerlijk, die Gilmour-gitaar die gewoon voor je hoofd langs waait. In m'n hersenpan waait het leuk heen en weer."

Geluidsmagiërs

Een nieuwe cd is normaal gesproken geen nieuws, maar 'Metallic Spheres' is een album dat bij voorbaat nieuwsgierig maakt. Het is een samenwerking tussen de Britse 'ambient-groep' The Orb en Pink Floyd-gitarist David Gilmour.

De geluidsmagiërs kwamen in 2009 bij elkaar om een een liedje voor een goed doel op te nemen, maar het klikte zo goed dat het een 50 minuten durend, overwegend instrumentaal muziekstuk opleverde. 'Metallic Spheres' is een trip waar de luisteraar de tijd voor moet nemen en die bij voorkeur van begin tot eind uitgezeten dient te worden. Een hitsingle zal het niet opleveren, maar daar zijn de heren ook niet op uit. Op 'Metallic Spheres' leveren niet alleen gitaren, synthesizers en beats geluid op, maar ook wind, planten, sirenes, kuilen en kelders. De buitenwereld zit vol bruikbare geluiden die in de studio kunnen worden gemanipuleerd.

Nieuwe dimensie

The Orb en David Gilmour maakten zelfs gebruik van bewegende microfoons om een ruimtelijk effect te creëren. "Ik heb hier zeker 20 jaar van gedroomd. Dit is een nieuwe manier van muziekbeleving, een nieuwe dimensie", zegt Orb-lid Martin Glover, ook bekend als producer 'Youth'.

"Het was magisch om onze geluidscollages te mengen met de gitaarmelodieen van David Gilmour en ik droom er van om dit project ooit op een podium tot leven te brengen". Zanger-gitarist Gilmour maakte er samen met z'n drie Pink Floyd-collega's al een sport van om te toveren met geluid. Niet alleen in de studio, maar ook bij optredens. Bekend is dat tienduizenden hoofden omhoog keken toen er pal voor de start van een concert een vliegtuig over leek te vliegen. In werkelijkheid was het een opname die 'kwadrafonisch' van achter naar voren werd 'gevlogen'.

Trend?

De 3D-cd past in een trend. Platenmaatschappijen moeten tegenwoordig erg hun best doen om mensen te verleiden cd's te kopen, omdat nagenoeg alle muziek gratis op internet staat. Een cd moet dus meerwaarde hebben, zowel qua verpakking als qua inhoud.

Of 3D een nieuw wapen is om klanten terug te winnen, valt te betwijfelen. "De meeste mainstream-muziek is er niet geschikt voor", zegt audio-expert Olav Blom. De combinatie van The Orb en Gilmour is zeer geschikt, maar het leeuwendeel van de hedendaagse muziek is niet gemaakt voor het drie-dimensionale.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl