NOS NieuwsAangepast

Nederland last van Franse stakingen

De protesten tegen de pensioenplannen van de Franse regering breiden zich uit. Franse luchtverkeersleiders hebben het werk neergelegd voor een staking die tot woensdag 07.00 uur moet duren.

De Luchtverkeersleiding Nederland zegt dat reizigers rekening moeten houden met vertraging en uitval van vluchten. Ook vluchten naar andere landen via het Franse luchtruim kunnen problemen ondervinden door de staking.

De Franse luchtvaartautoriteit had voor dinsdag al veel vluchten geschrapt omdat er te weinig brandstof is. Ook meer dan 1500 tankstations zitten zonder benzine. De tekorten zijn ontstaan door acties bij raffinaderijen en stakingen tegen de pensioenplannen van de regering.

President Sarkozy heeft gezegd dat hij vasthoudt aan zijn plannen om de pre-pensioenleeftijd van 60 naar 62 te verhogen. "Deze hervorming is essentieël en zal doorgaan, net zoals dat bij onze Duitse partners gebeurd is"

Treinverkeer ontregeld

De vakbonden hebben het personeel van de vliegvelden opgeroepen woensdag te gaan staken en zich dan te verzamelen op de vliegvelden. Op die dag stemt de Franse senaat over het pensioenplan.

Franse vrachtwagenchauffeurs hebben zich aangesloten bij de protesten tegen verhoging van de pensioenleeftijd door snelwegen te blokkeren. De spoorwegvakbonden voeren vandaag eveneens actie, waardoor het treinverkeer flink ontregeld is.

Vernielingen

In verschillende steden werd maadag de ingang van middelbare scholen gebarricadeerd. Scholieren hebben in een voorstad van Parijs vernielingen aangericht. De politie gebruikte traangas om de relschoppers uiteen te drijven. Enkele tientalle betogers werden opgepakt.

Zaterdag is al een grote mars gehouden. Daarbij waren volgens de vakbonden drie miljoen betogers, volgens de overheid 825.000.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl