NOS NieuwsAangepast

Saudi-Arabië: terreurdreiging in Europa

De Saudische veiligheidsdiensten waarschuwen Frankrijk voor aanslagen. In Saudi-Arabië zou een tak van al-Qaida aanslagen voorbereiden in Europa. Vooral Frankrijk zou veel risico lopen door het pas aangenomen boerka-verbod.

Dat heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken Brice Hortefeux gezegd tijdens een interview op de Franse tv. "De dreiging is reëel en we blijven alert," zei de bewindsman.

Dreigingsniveau

In Frankrijk is het op een na hoogste dreigingsniveau van kracht, omdat er al eerder waarschuwingen waren gekomen voor terroristische aanslagen.

Zo maakte Hortefeux op 9 september melding van een waarschuwing die was afgegeven door Interpol, de internationale politieorganisatie. Een week later stelde hij dat er mogelijk een aanslag zou worden gepleegd door een vrouwelijke zelfmoordenaar.

De Franse politie waarschuwde eerder voor de mogelijkheid van aanslagen op plaatsen met veel mensen, zoals de metro. Uit angst voor een aanslag werd de Eiffeltoren in Parijs tot twee keer toe ontruimd. Ook de metrostations Saint-Michel, bij de Notre Dame-kathedraal, en Saint Lazare in de hoofdstad moesten worden geëvacueerd. In alle gevallen bleek het om vals alarm te gaan.

Complot

Ook andere Europese landen vrezen voor terrorisme. Westerse veiligheidsdiensten ontdekten in september een complot van al-Qaida om aanslagen te plegen in steden en op luchthavens in Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië.

Frankrijk pakte onlangs nog terreurverdachten op die banden zouden hebben met al-Qaida.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl