Merkel: multiculturele samenleving mislukt
De Duitse bondskanselier Angela Merkel vindt dat de multiculturele samenleving in Duitsland is mislukt. Dat zei ze op een bijeenkomst van de jongerenafdeling van haar CDU in Potsdam.
Merkel benadrukte dat immigranten meer moeten doen om goed te integreren. "Iedereen die niet meteen Duits spreekt, is niet welkom", aldus Merkel.
Wel sloot ze zich aan bij bondspresident Christian Wullf, die begin deze maand zei dat de islam bij Duitsland hoort, net als het christendom en het jodendom.
Realiteit
Volgens Merkel werd er in de jaren zestig onterecht vanuit gegaan dat gastarbeiders weer zouden vertrekken. "Dat is niet de realiteit", zei ze. "Het idee om een multiculturele samenleving te bouwen en naast elkaar te leven, is mislukt."
Merkel sloot zich daarmee aan bij eerdere uitspraken van politici. Afgelopen week zei Horst Seehofer, leider van regeringspartij CSU, al dat de multiculturele samenleving mislukt was. "Multiculti is dood", aldus Seehofer. Ook pleitte hij ervoor geen nieuwe immigranten meer toe te laten.
Uit een peiling onder de Duitsers blijkt dat eenderde denkt dat het land wordt overspoeld door buitenlanders en dat zij alleen naar Duitsland komen om een uitkering te ontvangen.
Kritiek
Het debat barstte los in augustus. Thilo Sarrazin, een hoge medewerker van de Duitse centrale bank, publiceerde het boek 'Duitsland schaft zichzelf af'. Daarin schrijft hij onder meer dat moslims de Duitsers dommer maken. Merkel drong destijds aan op het ontslag van Sarrazin.
Nu Merkel zelf stelling neemt tegen de multiculturele samenleving, komt haar dat op kritiek te staan uit de hoek van de oppositie. Volgens vicevoorzitter van de SPD Manuela Schwesig "neemt mevrouw Merkel deel aan een beschamend zwart-wit debat over immigratie, zonder de problemen aan te pakken".
Anti-islampartij
Duitsland heeft sinds september zijn eigen anti-islampartij: Die Freiheit. Die werd opgericht door een oud-partijgenoot van Merkel, René Stadtkewitz. Hij werd uit de partij gezet toen hij Geert Wilders uitnodigde in Berlijn te komen spreken.