NOS SchaatsenAangepast

NOC*NSF straft Smit en Paul

NOC*NSF wil tot en met de Olympische Winterspelen van 2014 in Sotsji niet samenwerken met oud-schaatsster Gretha Smit en schaatscoach Ingrid Paul.

Daarnaast komt Paul een jaar lang niet in aanmerking voor een trainerslicentie van de KNSB.

Dat hebben NOC*NSF en de KNSB bekendgemaakt. De maatregelen volgen op het rapport van de 'commissie Turijn', die werd aangesteld nadat in een reportage in NOS Studio Sport gewag was gemaakt van een poging tot omkoping.

Begin juli constateerde die commissie dat het kamp rond Smit tijdens de Winterspelen van Turijn in 2006 geld voor een startplek op de 5.000 meter had geboden. Smit was destijds eerste reserve op de langste afstand.

De commissie achtte het bewezen dat het 'kamp-Smit' zeker drie keer heeft geprobeerd om de Poolse Katarzyna Wojcicka met een geldbedrag over te halen om zich terug te trekken, waardoor de Nederlandse rijdster alsnog aan de start kon verschijnen. Wojcicka is nooit ingegaan op die voorstellen.

Voor Smit en Paul hebben de sancties geen directe gevolgen. Smit stopte een klein jaar geleden met de wedstrijdsport en Paul werkt tegenwoordig in Noorwegen als prestatiemanager van de ijsbaan van Stavanger.

Boos

"Ik ben me van geen kwaad bewust", reageerde Smit zaterdagavond op de straf. "Ik heb Wojcicka geen bod gedaan. Hoe komen ze daarbij? Natuurlijk ben ik boos. Vind je dat gek?"

Smit verscheen drie keer voor de commissie. "Daar heb ik verteld dat mij een briefje in de handen is gedrukt. Dat briefje heb ik aan Wojcicka gegeven. Ik heb geen idee wat er in stond, ik heb het niet geopend maar gelijk doorgegeven. Ook weet ik niet meer wie het mij gegeven heeft. Ik was teleurgesteld en emotioneel omdat ik niet mocht starten op de vijf kilometer."

De Rouveense, die in 2002 olympisch zilver pakte op de 5000 meter, vindt het raar dat ze nu toch wordt 'gestraft'. "Sorry dat ik zo naïef was dat ik het briefje niet opende. Maar nu is dat briefje nergens meer, dus hoe kunnen ze nou weten wat er is gebeurd? Laat mij maar zien wat er opstond dan."

Smit weet nog niet of ze actie gaat ondernemen tegen de straf. "Aan de ene kant ben ik er wel klaar mee. Maar mijn naam wordt nu wel ergens aan gehangen. Ze kunnen niet zomaar zeggen dat ik een bod heb gedaan. Ik moet nog even nadenken of ik misschien stappen onderneem. Ik heb de mededeling pas net binnen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl