NOS WielrennenAangepast

Gilbert maakt status waar in Como

Philippe Gilbert heeft voor de tweede keer op rij de Ronde van Lombardije op zijn naam geschreven.

De topfavoriet, afgelopen week ook al winnaar van de Ronde van Piemonte, was in de 104de editie van de koers over 260 kilometer naar Como veruit de sterkste.

Na jaren in de zon gereden te zijn deed de herfstkoers dit keer zijn naam eer aan: het was koud, de wind was guur en de regen viel gestaag. Voor Michael Albasini vormde het barre weer geen beletsel om al snel de aanval te zoeken. Samen met Mauro Da Dalto, Gianluca Mirenda, Tony Gallopin, Carlström en Diego Caccia pakte de Zwitser liefst negen minuten.

Met het opdoemen van de pittige Madonna del Ghisallo kwam de meute echter snel naderbij en eenmaal op de klim - op 50 kilometer van de streep - moest Albasini als laatste passen.

Mollema

De eersten die uit het achterveld kwamen waren Vladimir Goesev, Giovanni Visconti en Angel Madrazo. Even later volgde ook de 23-jarige Bauke Mollema en de kopman van Rabobank bleek snode plannen te hebben. De sterk ogende Groninger, die de begin van de week afgehaakte Robert Gesink waardig verving, ging erop en erover en sloeg een aardig gaatje.

Afdalen op een kletsnat, dus gevaarlijk wegdek bleek evenwel niet echt zijn specialiteit. Eén voor één raasden de toppers voorbij. Van hen leken Vincenzo Nibali en topfavoriet Philippe Gilbert het sterkst. In de afdaling kwam de Italiaanse winnaar van de Ronde van Spanje echter ten val, waarna de Belg solo verder ging.

Met een uiterste krachtsinspanning wist Michele Scarponi bij Gilbert te komen. De kopman van Omega Pharma maalde er niet om. Hij was zeker van zijn zaak. Bovendien kon hij de Italiaan goed gebruiken. Samen reden ze de groep met onder anderen Nibali, Samuel Sanchez en Mollema in rap tempo op meer dan een minuut.

Cadeautje

Op het laatste klimmetje wilde Gilbert een speldenprikje uitdelen aan zijn vluchtgenoot. De Belg ging even op de pedalen staan, maar juist op dat moment schakelde Scarponi verkeerd. Gilbert, in het voorjaar ook al de sterkste in de Amstel Gold Race en winnaar van twee etappes in de Ronde van Spanje, besloot het cadeautje uit te pakken en reed rap door.

Achter Michele Scarponi werd de Spanjaard Pablo Lastras derde. Mollema was in de slotkilometers ver weggezakt. Hij finishte op ruim vijf minuten als dertiende. Van de 195 gestarte renners haalden er slechts 34 de streep.

"Bar en boos"

"De laatste acht kilometer was het echt te koud", bibberde Mollema na afloop, die onderweg al besefte dat zijn aanval weinig kans van slagen had: "Het was nog veel te ver, maar ik voelde me op dat moment erg goed en wilde de koers harder maken. Ik probeerde er gewoon wat van te maken."

In de afdaling kreeg hij het vervolgens koud. "Het was zo bar en boos in die afdaling. Ik zat rillend op de fiets, tegen de kramp aan. Aanhaken was er toen niet meer bij. Maar ik geloof wel dat ik tevreden mag zijn over de koers. Het was een helletocht."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl