NOS NieuwsAangepast

Jason W.: ik zweer extremisme af

Terreurverdachte Jason W. zegt dat hij zich heeft afgekeerd van het moslimterrorisme. In een brief in de Volkskrant noemt hij het streven om een islamitische staat te realiseren "een totale mislukking".

"Ik schrijf dit om de samenleving te informeren dat ik mij niet langer identificeer met de vroeger door mijn gehuldigde standpunten en hoop een constructieve bijdrage te leveren aan onze verdeelde samenleving."

"De idealen die ik eens huldigde zijn teloor gegaan en ik ben tot het besef gekomen dat ze moreel bankroet zijn", schrijft Jason. "Het beeld dat de wereld slechts bestaat uit gelovigen en ongelovigen, waarbij de laatsten er slechts op uit zijn om de eersten te vernietigen, is een kinderachtige en grove simplificatie van de werkelijkheid."

Jason W. zou lid zijn van de Hofstadgroep. De terreurverdachte werd kort na de moord op Theo van Gogh in november 2004 opgepakt. Bij zijn arrestatie gooide hij een granaat naar de politie. Daar gaf de rechter hem 15 jaar cel voor.

Hoger beroep

W. benadrukt nog altijd moslim te zijn, maar zegt tot zijn conclusie te zijn gekomen door de "bloedige escalatie van geweld, sektarisme en godsdienstwaanzin" in landen die "(mede) door Islamisten zijn bevrijd van dictaturen, zoals Irak". "Daarbij zijn ongehoorde wreedheden en misdaden begaan."

De 25-jarige Jason W. zit vast in de Extra Beveiligde Inrichting in Vugt. Woensdag moet hij voor het Gerechtshof in Amsterdam verschijnen. Daar dient dan het hoger beroep over de Hofstadgroep.

Zijn advocaat ontkent dat Jason de brief slechts heeft geschreven om strafvermindering te krijgen. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding zegt de oprechtheid van W. niet te kunnen beoordelen, maar noemt het schrijven "een positief signaal".

Wereldvreemd

In de brief waarschuwt Jason W. moslimjongeren om zich niet te laten misleiden door valse beloften en idealen. De sharia noemt hij "een anachronisme", "die is geënt op traditionele, rurale gemeenschappen".

Islamisten zijn volgens hem "wereldvreemd", "door het ontbreken van banden met samenlevingen namen welke het beweert te vechten". "Dit gebrek aan binding verklaart waarom in alle conflicten sinds de jaren 80 geen enkele heeft geleid tot een Islamitische Staat."

W. stelt verder dat er "geen snelle of makkelijke oplossingen bestaan." "De problemen in Palestina, Afghanistan, Tsjetsjenië enzovoorts, vereisen oplossingen op politiek niveau. De tot nu toe gevolgde strategie is contraprocutief geweest en heeft mogelijke oplossingen alleen maar verder weggebracht."

"We moeten de moderne wereld met al zijn verworvenheden, waaronder de democratische rechtstaat, accepteren, en ons van daaruit oriënteren op onze plek in de samenleving."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl