NOS NieuwsAangepast

Groningers boos over Duitse megastallen

Door verslaggever Rienk Kamer

Bewoners in het buitengebied bij het Groningse Ter Apel zijn boos op de Duitse overheid. Op een paar honderd meter van hun huis, net over de grens in Duitsland, wordt een megastal voor 350.000 kippen gebouwd.

Er zijn ook plannen om daarbij achttien windmolens van 150 meter hoog neer te zetten, naast de vijftien windmolens die er al staan. Volgens de bewoners aan de Nederlandse kant van de grens zijn zij over de bouw van de megafarm niet geïnformeerd door de Duitse overheid.

'Het werden er steeds meer'

Een paar maanden geleden zagen bewoners in Ter Apel plotseling een paar schuren verrijzen aan de andere kant van het weiland, nét over de grens in Duitsland. Willie Raaijmakers is één van hen. "Het werden er steeds meer. Toen de zevende schuur werd neergezet, ben ik eens gaan informeren bij de gemeente, want ik wist van niks.".

Ook de buren waren niet van de bouwplannen op de hoogte en - zo bleek later - ook de gemeente Vlagtwedde en de provincie Groningen niet. Raaijmakers: "Wij vroegen ons af of dit zomaar kon. Ik ben in de regelgeving gedoken en er is een internationaal verdrag dat voorschrijft dat het ene land in dit soort gevallen het buurland moet informeren en de gelegenheid moet geven bezwaar te maken. Dat is dus niet gebeurd."

Windmolens

Intussen staan de schuren er al en wordt er nog verder gebouwd aan twaalf grote silo's. "In het gesprek met de ambtenaar van de gemeente vroeg hij wat wij vonden van de plannen om er achttien extra windmolens neer te zetten. Ook daar wisten we niks van", zegt Raaijmakers, die vandaag met een aantal buurtbewoners om de tafel zit om te bespreken wat ze nog kunnen doen.

Inmiddels hebben twee PvdA-Kamerleden vragen gesteld over de zaak. Ze noemen het "onbegrijpelijk" dat voor de bouw van de stallen een vergunning is afgegeven.

Ook de provincie Groningen is deze week in actie gekomen. In een brief aan het ministerie van VROM wordt om een 'formele consultatie' gevraagd. Dat betekent dat de Nederlandse regering aan de Duitse collega's in Berlijn om opheldering vraagt.

Gesprek

Het ministerie wacht daar nog even mee, omdat de Duitse regionale overheid om een gesprek met de provincie heeft gevraagd.

Maar daarmee is de megastal tegenover het huis van Willie Raaijmakers natuurlijk niet weg. De strijd tegen de nieuwe windmolens geeft ze nog niet op.

Op 2 november is er in het Duitse Meppen een inspraakmogelijkheid. Daar gaat ze met zoveel mogelijk buurtbewoners naar toe. Ook al heeft ze er weinig vertrouwen in dat ze de windmolens kan tegenhouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl