NOS NieuwsAangepast

Bijzondere Duitse tentoonstelling over Hitler

Door redacteur Gabriëlla Hendriks

Vijfenzestig jaar na de Tweede Wereldoorlog is in Duitsland de tijd rijp voor een tentoonstelling over Adolf Hitler. Met de expositie 'Hitler en de Duitsers' die vandaag is geopend, wil het Duits Historisch Museum in Berlijn verklaren waarom een heel volk zo idolaat een man achternaliep, die in staat was de grootste misdaden uit de mensheid te laten plegen.

Aan de ingang staan drie portretten van Hitler, die de opkomst, heerschappij en erfenis van de Führer uitbeelden. Het eerste portret is van Hitler, de jonge soldaat. Erachter hangen foto's van marcherende bruinhemden. Uitdagend kijkt de nog jonge Adolf in de camera. Bijna net zo brutaal als de manier waarop hij het democratische regime van de Weimarrepubliek uitdaagde.

Talrijke brieven van jonge kinderen die hem een jaar voor de machtsovername feliciteerden met zijn verjaardag, symboliseren de sympathie de hij verwierf onder de bevolking.

Schedel

Het grootste deel van de tentoonstelling gaat over de heerschappij van Hitler over Duitsland en Europa. Het tweede portret is er dan ook een uit duizenden: Hitler in stramme houding als machthebber.

Macaber is het derde portret, een schedel met de kenmerkende haren en snor. De makers hebben nauwgezet het gelaat van de Führer bestudeerd om de afgebeelde schedel dezelfde gelaatstrekken te geven. Ook hierbij zijn foto's tentoongesteld, ditmaal van een jongetje, wachtend met zijn handen omhoog tot een Duitse soldaat de trekker overhaalt.

Niets nieuws

Het zijn de herinneringen die mensen nu aan Hitler hebben, al dateert het schedelportret uit 1938, toen de wereld nog onbekend was met Hitlers veroveringstochten en de Endlösung.

Volop wordt er stilgestaan bij het leed dat miljoenen mensen is aangedaan. In die zin vertelt de expositie niets nieuws. De meeste foto's en objecten waren vaak al te zien op andere tentoonstellingen over de oorlog.

Geen bedevaartsoord

Uit angst dat de tentoonstelling een bedevaartsoord voor neo-nazi's wordt, zijn er geen uniformen of andere persoonlijke voorwerpen van Hitler te zien. Wel kinderspeelgoed, zoals een lampion met een hakenkruis en een kwartet voor kinderen met nazibewindslieden. Toch komt met deze tentoonstelling geen eenduidig antwoord op de vraag waarom het volk massaal achter deze misdadiger aanliep. Dat antwoord wordt aan de bezoeker overgelaten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl