NOS NieuwsAangepast

NVvH komt met normen borstkankerzorg

Door redacteur gezondheidszorg Rinke van den Brink

De Nederlandse Vereniging voor Heelkunde (NVvH), de organisatie van chirurgen, heeft een set normen ontwikkeld voor goede borstkankerzorg. Die wijken op enkele punten sterk af van de normen die zorgverzekeraar CZ hanteert. CZ moest met de publicatie van zijn normen wachten tot vandaag.

Vier ziekenhuizen, in Boxmeer, Den Helder, Hoogeveen en Dokkum, krijgen geen contract meer van CZ. Het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam en een ziekenhuis in Hardenberg, dat volgens een eerdere lijst ook zou afvallen, krijgen nu toch wel een contract aangeboden van de verzekeraar.

Aantal

CZ kijkt vooral naar het aantal borstkankeroperaties. Dat moeten er per ziekenhuis minstens 150 per jaar zijn, stelt de verzekeraar. Die operaties moeten door minimaal twee chirurgen uitgevoerd worden. Als er meer chirurgen in het ziekenhuis werken, moeten die elk ten minste dertig operaties per jaar doen, aldus CZ.

Volgens de NVvH, de beroepsvereniging van chirurgen, is vijftig operaties per jaar voldoende om goede borstkankerzorg mogelijk te maken. Dat is drie keer zo laag als de norm die CZ hanteert.

De chirurgen meten dat aantal door de operaties over drie jaar bij elkaar op te tellen en dan te middelen. Één jaar met weinig operaties betekent dus niet meteen dat een ziekenhuis niet meer aan de minimumnorm voldoet.

Registratiesysteem

Verder kijken de chirurgen naar de resultaten van de behandelingen. Daarvoor komt er een landelijk registratiesysteem voor borstkankerzorg dat het mogelijk maakt de prestaties van ziekenhuizen met elkaar te vergelijken.

De invoering van zo'n systeem is ingewikkeld, omdat het rekening moet houden met de grote verschillen tussen borstkankerpatiënten. Gespecialiseerde kankerklinieken en ook academische ziekenhuizen behandelen meestal veel ingewikkeldere gevallen dan kleine regionale ziekenhuizen.

De chirurgen stellen verder nog als norm voor goede borstkankerzorg dat de modernste apparatuur en diagnostische methoden beschikbaar moeten zijn.

Inspectie

De beroepsvereniging van chirurgen wil dat de nieuwe normen voor goede borstkankerzorg in 2011 van kracht worden. Naar verwachting zal de Inspectie voor de Gezondheidszorg de normen, die het veld nu zelf heeft opgesteld, snel overnemen.

Eerder is dat ook gebeurd met normen voor slokdarmkankerzorg. Voor slokdarmkanker is het minimum aantal operaties per jaar per ziekenhuis op tien gesteld. Ziekenhuizen die minder slokdarmkankeroperaties doen, moeten stoppen met die vorm van zorg.

Kort geding

Het Bethesda Ziekenhuis in Hoogeveen heeft een kort geding aangespannen tegen CZ. Het ziekenhuis wil dat de verzekeraar haar oordeel over de kwaliteit van de borstkankerzorg in Hoogeveen intrekt. De zaak dient op 8 november voor de rechtbank in Breda.

Ook het Slotervaart Ziekenhuis in Amsterdam heeft een kort geding aangespannen tegen CZ. Het ziekenhuis zet de rechtszaak door, ook nu het toch een contract krijgt aangeboden van CZ voor borstkankerzorg

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl