NOS SportAangepast

Dressuurpaard Totilas verkocht

De tienjarige hengst Totilas, waarmee zijn berijder Edward Gal drie keer goud won bij de Wereldruiterspelen, is verkocht aan de Duitse oud-topruiter Paul Schockemöhle. Daarmee komt een eind aan de zo succesvolle combinatie Totilas-Gal.

Gal hoopte met Totilas zijn debuut op de Olympische Spelen te maken, maar die droom valt nu in duigen. Lange tijd leek het dat Totilas behouden zou blijven voor de Nederlandse dressuursport, maar zijn eigenaar kon het bod, naar verluidt circa 15 miljoen euro, niet weerstaan.

Voor zo ver bekend was het duurste dressuurpaard tot nu toe 2,5 miljoen euro. Eigenaar Kees Visser zei onlangs dat hij een "economisch delict" zou plegen als hij bedragen die al in het geruchtencircuit circuleerden zou weigeren.

Once in a lifetime

Met Totilas reeg Gal de afgelopen twee jaar de successen aaneen, met nationale en Europese titels, wereldrecords en dus de zegereeks op de Wereldruiterspelen.

Gal zegt in een verklaring begrip te hebben voor het feit dat het door hem bereden paard Totilas is verkocht. "Maar ik ben natuurlijk wel verdrietig." De ruiter stelt verder: "Van het eerste moment dat ik Totilas bereed wist ik dat het een 'once in a lifetime paard' was. Het is onwerkelijk dat deze periode nu voorbij is. Ik wist dat er veel belangstelling was, maar toch had ik niet verwacht dat het zo snel zou gaan."

Voor Gal is het de tweede maal dat hij van een paard gescheiden wordt; zijn paard Lingh werd in 2006 voor een onbekend bedrag verkocht aan de Amerikaanse amazone Karin Reid Offield.

"Niet te weigeren"

"Met dubbele gevoelens brengen wij dit vandaag naar buiten", laat Visser in een verklaring weten. "De afgelopen twee jaren zijn voor ons een roes geweest waarin we keer op keer genoten hebben van Edward en Totilas. Het is voor ons na Kentucky onmogelijk gebleken de interesse in Totilas te weigeren. Het punt is nu dan ook gekomen dat wij in goed overleg met elkaar besloten hebben Totilas te laten gaan."

Visser geeft aan dat hij Gal blijft steunen. "We zullen hem blijven voorzien van potentiële toppaarden. Dankzij de inzet en het talent van Edward is Totilas geworden tot wat hij is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl