NOS NieuwsAangepast

SGP vecht 'vrouwenuitspraak' aan

De SGP stapt naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens vanwege het arrest van de Hoge Raad dat de partij ook vrouwen moet accepteren op de kieslijsten.

De Hoge Raad oordeelde in april dat de Staat maatregelen moet nemen tegen de SGP omdat de partijregels in strijd zouden zijn met het Vrouwenverdrag van de VN en met de grondwet. Vrouwen mogen bij de SGP alleen lid zijn en kunnen niet gekozen worden.

Vrijheid

Volgens de SGP is het arrest in strijd met verschillende uitspraken van het Europees Hof over de vrijheid van godsdienst en de vrijheid van politieke partijen.

De streng-christelijke Staatkundig Gereformeerde Partij redeneert dat God als eerste de man heeft geschapen en pas daarna, uit diens rib, de vrouw. Deze volgorde der dingen zou een bepaalde taakverdeling met zich meebrengen.

Botsend

De Hoge Raad vindt dat het recht op gelijke behandeling van man en vrouw zwaarder weegt dan de vrijheid van godsdienst.

Dat arrest spoort volgens de SGP echter niet met de uitspraak van de Raad van State. Die oordeelde in 2007 dat het Vrouwenverdrag van de VN geen reden is om subsidie voor de partij in te trekken. De SGP spreekt dan ook van een fundamentele zaak over botsende grondrechten.

Bijval

De SGP krijgt veel bijval voor het vrouwenstandpunt van de partij. Op de in april gelanceerde website www.zijmaakthetverschil.nu zijn al duizenden steunbetuigingen geplaatst. Sympathisanten uiten daarmee hun ongenoegen over het arrest van de Hoge Raad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl