NOS NieuwsAangepast

Piet Hein Donner (CDA)

Gezaghebbend CDA-politicus, groot kenner van het staatsrecht. Bij het publiek is Piet Hein Donner (61) ook bekend als de fietsende minister. Hij komt dagelijks op zijn herenrijwiel naar het Binnenhof.

De gereformeerde Donner oogt weliswaar stijfjes, maar verrast menigeen met humoristische opmerkingen.

Souffleur

Donner is een dossiervreter. Hij leest alles en slaapt maar vier uur per nacht. In de eerste drie kabinetten-Balkenende was hij minister van Justitie en gold hij als een vertrouweling van premier Balkenende. Donner souffleerde hem zichtbaar tijdens het debat over de prinses Margarita-affaire.

In september 2006 moet hij aftreden na een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de Schiphol-brand. Na een een paar maanden Kamerlidmaatschap komt hij terug als minister op Sociale Zaken.

Daar wil hij werk maken van de versoepeling van het ontslagrecht. Dat zorgt voor grote spanningen in de coalitie met de PvdA en ChristenUnie. Donner haalt bakzeil. "Als het niet kan zoals het moet, moet het maar zoals het kan", zegt hij. Uiteindelijk wordt een commissie ingesteld om het ontslagrecht te onderzoeken.

Lastige klus

Zijn bemiddelingstalent wordt meermalen ingeroepen, de laatste keer bij het conflict binnen de CDA-fractie over deelname aan een kabinet met gedoogsteun van de PVV. Donner zwaait nu de scepter bij Binnenlandse Zaken. Daar neemt hij de lastige klus op zich om duizenden ambtenaren te ontslaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl