NOS NieuwsAangepast

Hans Hillen (CDA)

Hans Hillen (63) dook tijdens de formatie van het kabinet-Rutte veelvuldig in de media op om een lans te breken voor Maxime Verhagen, toen de fractievoorzitter van het CDA het zwaar te verduren had van mensen uit de achterban die zich zorgen maakten over samenwerking met de PVV.

Hillen ontkende aanvankelijk dat er onrust in zijn partij was. En toen hij dat niet meer kon volhouden, schaarde hij zich uitdrukkelijk in het kamp dat vóór was.

Pragmaticus

Niet dat Hillen altijd een groot voorstander van de PVV is geweest. Eerder zei hij onder meer dat het CDA Wilders maar slap aanpakte en dat de PVV "op Verdonkachtige wijze" zou "leeglopen als een ballon".

Maar Hillen is een pragmaticus, die na de verkiezingen in juni concludeerde: "De kiezers hebben Wilders groot gemaakt. Dat ontkennen maakt de PVV alleen maar groter. Dat is gewoon een politieke, democratische, professionele overweging."

Politiek verslaggever

Hij was drie jaar lid van de Eerste Kamer en twaalf jaar van de Tweede Kamer. Daarvoor was hij onder meer leraar maatschappijleer, politiek verslaggever bij de NOS, voorlichter en voorzitter van het College voor Zorgverzekeringen. Na zijn Kamerlidmaatschap had hij een column in weekblad Elsevier, waarin hij vaak pleitte voor een rechtsere koers voor het CDA. Dat geluid liet hij ook horen in actualiteitenprogramma's, waarin hij vanwege zijn heldere one-liners een graag geziene gast was.

Hillen had als Kamerlid defensie in zijn portefeuille. Zijn vader was beroepsofficier. In het regeerakkoord van het kabinet-Rutte staat dat verzoeken van de NAVO om deelname aan nieuwe missies niet meteen terzijde worden gelegd, maar zullen worden overwogen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl