NOS NieuwsAangepast

Gerd Leers (CDA)

Gerd Leers (59) was tot voor kort de populaire burgemeester van Maastricht. Hij kwam in opspraak door verwikkelingen rond zijn vakantiehuis in Bulgarije. Volgens een onderzoek van het Bureau Integriteit Nederlandse gemeenten had hij "onhandig" gehandeld en de schijn gewekt dat hij privé en zakelijk onvoldoende had weten te scheiden.

Leers hield de eer aan zichzelf. Toen hij bekendmaakte dat hij zou opstappen, kreeg hij van zijn gemeenteraad een staande ovatie en volgde er een groots 'volksadieu' op het Vrijthof, waar duizenden burgers afscheid van hun burgemeester kwamen nemen.

Krachtdadig

Leers dankt zijn populariteit aan zijn krachtdadige optreden. Hij greep keihard in bij illegale activiteiten in het woonwagenkamp Vinkenslag, zette de subsidie aan de noodlijdende voetbalclub MVV stop, pakte de overlast van buitenlandse drugstoeristen aan en zette overlastgevers rigoureus hun wijk uit.

Leers, afkomstig uit Kerkrade, begon zijn carrière als wetenschappelijk medewerker van het Economisch Technisch Instituut voor Noord-Brabant en werkte daarna onder meer bij de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij. In 1989 richtte hij SocCon Sovjet Consultants op, waar hij tot begin 1991 directeur van was.

Bouwfraude

In 1990 werd hij Kamerlid voor het CDA. Hij hield zich bezig met handelsbeleid en grote infrastructurele projecten. Hij kaartte in 2001 samen met PvdA-Kamerlid Rob van Gijzel de bouwfraude aan. In 2002 keerde hij Den Haag de rug toe om burgemeester te worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl